30 leerlingen Spinoza besmet: ‘Bron lijkt een feestje te zijn’

Dertig leerlingen van het Spinoza Lyceum zijn besmet met het coronavirus. Ook vijf docenten zijn besmet.

Hanna Bijl
Schoolklas op het Spinoza Lyceum. Beeld Dingena Mol
Schoolklas op het Spinoza Lyceum.Beeld Dingena Mol

Uit een brief die vrijdag aan ouders verstuurd werd, blijkt dat enkele ouders hun kinderen met lichte klachten toch naar school lieten gaan. Heel vervelend, vindt rector Jan Paul Beekman. “We doen op school ons best om de maatregelen te handhaven, maar je moet het samen doen.”

In de brief naar de ouders schrijft de rector: ‘Hoewel ik heel goed begrijp dat het niet altijd even goed uitkomt het kind thuis te houden, wil ik met klem nogmaals benadrukken dat u dit echt niet moet doen.’

Feestje

De besmettingen zijn verspreid over verschillende schooljaren, zegt Beekman. “We zien bijvoorbeeld een cluster in een 3-gymnasiumklas, het bleek dat zij een feestje hadden gehad waar één van de leerlingen besmet was.” Een ander besmettingscluster zit in de bovenbouw; ook daar lijkt de bron een feestje geweest te zijn.

“De gedachte is tot nu toe dat kinderen elkaar niet zo snel besmetten,” zegt Beekman. “Je kunt je afvragen of dit daar een ander licht op werpt.” De rector roept op geen feestjes buiten schooltijd te houden en niet uit elkaars waterflesjes te drinken.

Thuisquarantaine

De besmette leerlingen hebben lichte klachten, en ook de docenten die positief zijn getest, zijn niet ernstig ziek, aldus Beekman. “Ze zitten nu in thuisquarantaine. Wie is uitgeziekt en 24 uur klachtenvrij is, mag weer naar school.” Volgens de rector geeft de GGD aan dat de meeste besmettingen buiten de school plaatsvinden.

In overleg met de GGD past de school zijn beleid voorlopig niet aan. “We doen alles goed, zeggen zij ook, maar we hebben gewoon pech. We gaan volgende week gewoon open.”

Schuldgevoel

Beekman vindt het belangrijk te zeggen dat een leerling die besmet is daar in de meeste gevallen niets aan kan doen. ‘Het overkomt je en ik merk dat deze leerlingen dat erg vervelend vinden en zich vaak ook schuldig voelen naar de andere leerlingen in de klas.’ De rector vraagt ‘elkaar hierover geen verwijten te maken’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden