3,5 jaar cel en geldstraf voor gedwongen prostitutie

Een 39-jarige man is veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf omdat hij een vrouw van september 2014 tot en met maart vorig jaar uitbuitte in Amsterdam door haar met geweld en misleiding in de prostitutie te laten werken. Ook moet hij 161.900 euro schadevergoeding betalen.

Een kamer van een sekswerker op de Wallen.Beeld ANP

Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam deze week.

De man ontmoette de vrouw in 2014 in een bar in Roemenië. Zij had weinig financiële middelen en bevond zich in een voogdijstrijd over haar zoontje met haar ex-partner. Hij beloofde haar te helpen en spiegelde haar een gezamenlijke toekomst voor, maar is ondertussen in 2017 met een andere vrouw getrouwd met wie hij  twee kinderen kreeg. 

Volgens de man wilde het slachtoffer zelf in de prostitutie werken om geld te verdienen, maar de rechtbank acht bewezen dat de man door geweld en misleiding de vrouw heeft overgehaald de prostitutie in te gaan om er zelf financieel van te profiteren. Bovendien heeft hij geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn gedrag.

Het geweld was niet stelselmatig, maar de man vroeg de vrouw om steeds meer geld. Eerst was dat dagelijks ongeveer honderd tot tweehonderd euro. Later liep dat op naar driehonderd tot vierhonderd euro.

Manipuleren

‘Hij heeft geen berouw getoond en in het geheel niet stil gestaan wat het met de vrouw zou doen of heeft gedaan. De rechtbank vindt het bovendien buitengewoon ernstig en kwalijk dat verdachte vanuit detentie weer contact heeft gezocht met de vrouw en haar dusdanig heeft weten te manipuleren dat zij haar eerder afgelegde verklaringen in eerste instantie wilde intrekken bij de rechter-commissaris,’ staat te lezen in het vonnis.  

Hoewel lastig is vast te stellen hoeveel geld de man heeft ingehouden, oordeelt de rechter dat de vrouw  151.900 euro terug moet krijgen. Daar komt nog 10.000 euro aan immateriële schade bij. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden