Upate

28 arrestaties verricht bij demonstratie Museumplein

Opnieuw was het Museumplein zondag het domein van ‘koffiedrinkers’: honderden mensen verzamelden zich om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Even na 15.30 uur ontbond de Driehoek de demonstratie en veegde de ME het plein leeg. 28 mensen werden aangehouden.

Het Parool
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

De sfeer was gemoedelijk, maar van onderlinge afstand was geen sprake. Mensen, van jong tot oud, stonden in groepen te praten. Er klonk muziek, waar sommigen op dansten. Ook bewoog er een stoet over het plein die teksten riep als ‘vrijheid’, ‘liefde’ en ‘geen dictatuur’. Veel mensen hadden een gele paraplu bij zich met daarop ongeveer dezelfde teksten.

De demonstratie was aangemeld bij de gemeente. Met witte stippen werd aangegeven dat men 1,5 meter afstand moet houden. Daar hield nagenoeg niemand zich aan. Een vrouw met een kinderwagen zag de stip, en stampte erop om haar onvrede te uiten.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Even na 15.30 uur liet de gemeente weten dat de demonstratie ontbonden werd. ‘Het is niet langer toegestaan om op het Museumplein te blijven,’ schreef de gemeente op Twitter. Rond 16.00 uur ging de Mobiele Eenheid tot ontruiming over, nadat de demonstranten eerst werd gevraagd om te vertrekken. De demonstranten werden de Concertgebouwbuurt ingedreven.

Even later keerden sommige demonstranten toch weer terug naar het plein. Om 16.30 uur startte de ME een tweede ontruimingsronden om ook die weg te krijgen. Er lijkt geen geweld gebruikt te zijn, wel zijn er 28 personen gearresteerd. Drie personen werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en zeven wegens het niet luisteren naar een bevel van de politie. De overige achttien zijn gearresteerd omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen, aldus een woordvoerster van de politie.

Vorige week onrustig

Vorige week was het te druk en hielden de ‘koffiedrinkers’ zich niet aan de coronaregels. Rond 15.00 uur werd de demonstratie door de Amsterdamse driehoek van politie, justitie en burgemeester ontbonden en werd er een noodbevel afgekondigd. Volgens de gemeente negeerde de groep demonstranten de waarschuwingen en bevelen van de politie, waarna de Mobiele Eenheid werd ingezet om het plein te ontruimen. Er werden zeventien aanhoudingen verricht.

Een deel van de demonstranten verplaatste zich hierna naar het Leidseplein. Ook daar werd de demonstratie door de driehoek ontbonden. Omdat alle demonstranten gehoor gaven aan de oproep te vertrekken, zijn op het Leidseplein geen aanhoudingen verricht, zegt de politie.

. Beeld Het Parool
.Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden