Plus

2600 woningen in Noord hebben nog loden waterleidingen

Zeker 2600 corporatiewoningen in de tuindorpen van Amsterdam-Noord en 600 woningen in de rest van de stad moeten nog van loden drinkwater­leidingen worden ontdaan.

Bart van Zoelen
Een lege woning in Amsterdam-Noord waar de loden leidingen in de bodem onder het huis zichtbaar worden, doordat de vloer open is gemaakt.  Beeld Jean-Pierre Jans
Een lege woning in Amsterdam-Noord waar de loden leidingen in de bodem onder het huis zichtbaar worden, doordat de vloer open is gemaakt.Beeld Jean-Pierre Jans

Die tussenstand gaven de woningcorporaties gisteravond bij een hoorzitting in de gemeenteraad. Daarmee bleek nog maar eens dat het probleem zich concentreert in Tuindorp Nieuwendam, Tuindorp Oostzaan en Tuindorp Buiksloot. Zoals eerder bekend werd, denkt woningcorporatie Ymere daar tot 2022 bezig te zijn met het weghalen van alle loden drinkwaterleidingen. Het coronavirus zorgt voor extra vertraging.

In de tuindorpen is weghalen ingewikkeld omdat de loden leidingen vaak onder de woonblokken blijken te zitten. Ymere pakt nu per week ongeveer twintig woningen aan en verwacht dit tempo nog te verhogen.

Minder duidelijkheid is er over de woningen van particuliere verhuurders. In een enquête van de gemeente verklaarde twee derde van de verhuurders zich bewust te zijn van het probleem en bereid te zijn de leidingen te vervangen, maar een derde niet. Ook belangenvereniging Vastgoed Belang noemde dat zorgelijk.

Nog veel te doen

Vanuit de gemeenteraad klonk enige tevredenheid over de voortgang die woningcorporaties en sommige verhuurders hebben geboekt sinds de vorige hoorzitting in februari. Volgens de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties moet het mogelijk zijn om, buiten de tuindorpen, voor het midden van 2021 alle loden leidingen weg te halen.

Tegelijk is er nog veel te doen en dan denken de aanwezige raadsleden van GroenLinks, D66, PvdA en Denk zeker ook aan de kleine particuliere verhuurders. “Amsterdammers verdienen te weten waar ze aan toe zijn,” zei D66-raadslid Alexander Hammelburg, de organisator van de hoorzitting. Dat in de tuindorpen nog duizenden woningen gesaneerd moeten worden, noemt hij choquerend.

Ymere is verder de gebeten hond door de meetmethode die de woningcorporatie erop nahoudt om te bepalen of huurders in aanmerking komen voor huurkorting. Volgens Hammelburg en ook PvdA’er Tom Leenders is Ymere daarmee veel te streng voor zijn huurders.Ymere is verder de gebeten hond door de meetmethode die de woningcorporatie op nahoudt om te bepalen of huurders in aanmerking komen voor huurkorting. Volgens Hammelburg en ook PvdA’er Tom Leenders is Ymere daarmee veel te streng voor zijn huurders.

Tot hun schrik ontdekten bewoners van de tuindorpen in Noord vorig jaar dat onder hun woningen nog oude loden leidingen verstopt zaten. Toen de Gezondheidsraad later dat jaar kwam met een alarmerend rapport over de gezondheidsschade van lood in het drinkwater bij met name jonge kinderen kwam het probleem hoog op de agenda te staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden