26 maanden cel geëist tegen notaris die ruim 2 miljoen wegsluisde

Tegen de frauduleuze notaris die met zijn kantoor in Buitenveldert ruim twee miljoen euro buitmaakte, is een celstraf van 26 maanden geëist, waarvan 6 voorwaardelijk. Bart Voorwinde wordt verdacht van verduistering en valsheid in geschrifte.

Olaf Heyblom
Beeld ter illustratie. Beeld Getty
Beeld ter illustratie.Beeld Getty

De voormalige notaris moet bovendien een beroepsverbod van vijf jaar krijgen, eist het Openbaar Ministerie (OM). In de strafzaak van donderdag was Voorwinde zelf ook aanwezig, nadat hij de laatste maanden onvindbaar en onbereikbaar was. Hij moest zich verantwoorden voor het wegsluizen van 560.000 euro en 116.000 euro van rekeningen die hij beheerde voor zijn klanten.

Voorwinde bekende schuld tijdens de ondervraging van de rechtbank. ‘Paniekvoetbal’ zei hij daarover, geciteerd door advocatie.nl. Hij werd naar eigen zeggen zelf opgelicht en raakte in 2012 een investering van 560.000 euro kwijt. Om zijn verliezen te verhullen voor het Bureau Financieel Toezicht (BFT) vervalste hij 26 bankafschriften, twee e-mails en een akte van geldlening.

Pas jaren laten, in 2017, kwamen de fraudepraktijken aan het licht, waarna Voorwinde werd geschorst. Diezelfde dag maakte hij nog snel 116.000 euro buit van een derdenrekening.

Listig

“Over de fraude was goed nagedacht,” zei de officier van justitie hierover in de rechtszaal. “Door de listigheid kon het jarenlang voortduren. Hij heeft keer op keer de verkeerde keuzes gemaakt. Een doodzonde voor een notaris.” Voorwinde leek zich van weinig kwaad bewust. “Ik dacht dat het wel even kon. Ik moest gaten dichten.”

Toen het gesjoemel aan het licht kwam in 2017 zei Voorwinde een intern onderzoek te laten uitvoeren, maar vervalste ook dit rapport. “Ik was niet meer rationeel,” zei Voorwinde. Volgens zijn advocaat maakte hij een moeilijke tijd door. Zijn huwelijk was stukgelopen en hij was notariaat helemaal zat. “Een midlifecrisis,” aldus zijn advocaat volgens de website.

Gifpil

De problemen voor de notaris begonnen volgens hem toen hij in 2009 het nalatenschap overnam van de in Bussum geliquideerde Amsterdamse vastgoedhandelaar Peter Petersen. “Die nalatenschap was een gifpil voor mijn cliënt,” zei de advocaat. Hij zou onder druk zijn gezet door ongure types en voelde zich ernstig bedreigd. Hij zou aan meerdere afpersers geld hebben overgemaakt, in totaal meer dan een ton. De advocaat zei tot slot nog dat Voorwinde te horen heeft gekregen dat hij zijn mond moest houden. De officier van justitie ging hier verder niet op in, omdat dit niet valt te controleren.

Mede om zijn schuldeisers af te lossen, zal Voorwinde weer aan het werk moeten. “Er worden overal chauffeurs gezocht,” zei de rechter tegen hem.

Handlanger

In de strafzaak moest ook Voorwindes handlanger René Boerekamp zich verantwoorden. Boerekamp zou de vervalste afschriften in elkaar hebben gezet. Hij was bovendien al uit zijn ambt gezet en werkte onder een valse naam bij notariskantoor Voorwinde. Op de vraag waarom Voorwinde Boerekamp en een andere geschorste notaris, Paul Vierveijzer, voor hem liet werken, antwoordde hij: “Ik kende ze goed. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om ze de laan uit te sturen.” Boerekamp was niet aanwezig, naar verluidt vanwege medische redenen.

De uitspraak is op 12 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden