Amsterdam Bewaar

25 jaar later: Amsterdam staat stil bij Bijlmerramp

25 jaar later: Amsterdam staat stil bij Bijlmerramp
© ANP

Het is woensdag precies 25 jaar geleden dat in de Bijlmermeer het Israëlische vrachtvliegtuig van El Al op twee flats neerstortte.

De Bijlmerramp wordt zoals ieder jaar herdacht bij het Groeiend Monument, waar de 'boom die alles zag' staat, middenin het toenmalige rampgebied.

Tijdens de herdenking komen nabestaanden en andere betrokkenen bijeen en spreken onder anderen locoburgemeester Kajsa Ollongren en dominee Otto Ruff, die nabestaanden en overlevenden bijstaat na de vliegramp. Zangeres Pearl Joan treedt op en er is een minuut stilte, gevolgd door een kranslegging.

De Boeing stortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Daardoor verloren 43 mensen het leven, onder wie de drie bemanningsleden van het vliegtuig. Volgens Ruff zal de herdenking woensdag voor betrokkenen intenser zijn, omdat er dit jaar meer aandacht is.

De belangstelling voor de herdenking is na al die jaren onverminderd groot, zegt Hèlen Burleson, voorzitter van de Stichting Beheer Het Groeiend Monument. Volgens haar is het belangrijk de herinnering aan de vliegtuigramp levend te houden.