24-uursopvang ongedocumenteerden opent in juli

Amsterdam en het rijk zijn overeengekomen dat per maart de pilot voor 24-uursopvang voor ongedocumenteerden start. Amsterdam is de eerste van vijf gemeenten.

Uitgeprocedeerden worden vanaf 1 maart opgevangen Beeld anp

Vorig jaar werd bekend dat Amsterdam een van de gemeenten is die in de pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening ongedocumenteerden gaat opvangen. De overeenkomst is inmiddels ondertekend tussen Amsterdam en de Rijksoverheid. De andere vier gemeenten volgen eind maart.

Het is de bedoeling dat vanaf juli voor een periode van maximaal anderhalf jaar 500 ongedocumenteerden in de stad worden opgevangen. 360 daarvan vallen binnen de pilot van de overheid, voor de andere 140 zorgt Amsterdam zelf.

Toekomst
Rutger Groot-Wassink, wethouder vluchtelingen en uitgeprocedeerden, wil vanuit de opvang aan een toekomst werken voor de immigranten. "Uit onderzoek blijkt dat een stabiele leefomgeving, begeleiding en activering essentiële onderdelen zijn voor het vinden van een duurzame oplossing, legaal verblijf, terugkeer naar het land van herkomst of een derde land."

In eerste instantie worden de immigranten die nu om wat voor reden dan ook geen legale status hebben, opgevangen worden in kleine locaties verspreid over de stad. In groepswoningen krijgen zij een kamer die ze moeten delen met een lotgenoot.

Per locatie wordt een soort woonbegeleider aangesteld die de bewoners helpt bij de dagelijkse gang van zaken. Koken en schoonmaken doen de bewoners zelf.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden