20 en 21 jaar cel tegen Amsterdammers voor liquidatie

Amsterdammer Reza J. (25) en zijn leeftijdgenoot Denzel D. uit Amstelveen krijgen 20 en 21 jaar cel voor het liquideren van de 43-jarige crimineel Adjaj Badloe op 28 november 2017 in Nieuwegein.

Paul Vugts
De klemgereden vluchtauto na de achtervolging op de A2 Beeld ANP
De klemgereden vluchtauto na de achtervolging op de A2Beeld ANP

Badloe, in het milieu bekend als 'Timon' en 'Chico', werd met acht kogels doodgeschoten toen hij voor zijn huis in zijn auto stapte.

Een arrestatieteam kon de twee in de buurt van het AMC in Amsterdam-Zuidoost arresteren na een wilde achtervolging over onder meer de A2. Ze hadden hun eerste vluchtauto in Vleuten in brand gestoken en waren in een tweede auto door de ochtendspits naar Amsterdam gevlucht.

Reza J. heeft Badloe volgens de rechtbank doodgeschoten, Denzel D. chauffeerde hem. Daarvoor 'is een overvloed aan bewijs'.

Het Openbaar Ministerie had vorige maand 23 en 24 jaar cel geëist. Denzel D. zou de moordopdracht op een bodybuildinggala hebben gekregen, vermoedelijk van Amsterdammer Soufian O. - die met meer liquidaties in verband wordt gebracht.

'Een ripdeal'
Allebei de verdachten ontkennen voor de onderwereldmoord verantwoordelijk te zijn. Denzel D. zegt dat hij voor 20.000 euro alleen de tweede vluchtauto bestuurde na 'een ripdeal' (drugsdiefstal), Reza J. heeft vooral gezwegen.

In afgeluisterde gesprekken hadden de verdachten gesproken over 'een hete torie': een gevaarlijke klus. Justitie is er van overtuigd dat ze de moord bedoelden. Op uitgetrokken kleding en handschoenen zaten dna van de mannen, kruitsporen en glassplinters van de auto van slachtoffer Badloe.

Het motief voor de moord is volgens justitie en rechtbank (te) onduidelijk gebleven.

Een belangrijk scenario is dat de voortvluchtige Ridouan Taghi de opdracht voor de liquidatie had gegeven. Badloe zou uit de weg zijn geruimd omdat hij als tussenpersoon betrokken was geweest bij de schietpartij waarbij in de avond van 2 november 2017 (drieënhalve week voor de moord op Badloe) door een blunder de zoon van een opperrechter was doodgeschoten op het terras van café La Créme in Marrakesh, Marokko.

Paniek
Taghi zou in paniek zijn geraakt en Badloe hebben laten vermoorden omdat die te veel wist als mogelijke getuige.

Het werkelijke doelwit van de liquidatie in Marrakech was de Nederlands-Marokkaanse crimineel Mustapha 'Moes' F., de eigenaar van de luxe koffiezaak. Ridouan Taghi had het volgens justitie al lang op hem voorzien en zou via tussenpersoon Badloe de Amsterdamse Antillianen Shardyone S. en Edwin R.M. hebben gestuurd om F. te liquideren. Die was net vertrokken van het terras, de schutters zagen de zoon van de rechter, een student, voor hem aan.

De vermoede schutters, de vermoede faciliteerder Anouar 'Zwartkat' B., plus broers Jamal en Morad van Ridouan Taghi zitten samen met een trits anderen in Marokko vast voor die liquidatie in Marrakesh. Ook doelwit 'Moes' F. - alias 'Amotor' (motor) - zit in Marokko in de gevangenis, voor onder meer witwassen. Van hem zijn vele bezittingen in beslag genomen en zijn zaken in Marokko zijn gesloten.

Ridouan Taghi en zijn groepering worden van tientallen moorden (en mislukte liquidaties) beschuldigd. Justitie kan hem en zijn rechterhand Saïd Razzouki niet vinden, hoewel ze al lange tijd internationaal staan gesignaleerd en hoewel een ton beloning is uitgeloofd voor de gouden tip die naar elk van hen leidt.

Lees ook: Amstelveense liquidatieverdachte Nieuwegein al eerder veroordeeld

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden