Amsterdam Bewaar

20.000 vierkante meter ruimte erbij voor kunstenaars

Creatieve broedplaats Kraanspoor in Noord. Dit jaar komt er ruim 20.000 vierkante meter aan broedplaatsen bij in Amsterdam
Creatieve broedplaats Kraanspoor in Noord. Dit jaar komt er ruim 20.000 vierkante meter aan broedplaatsen bij in Amsterdam © ANP

Kunstenaars opgelet: Amsterdam en omgeving krijgt er dit jaar ruim 20.000 vierkante meter aan creatieve broedplaatsen en ateliers bij.

Dat staat in een besluit dat wethouder Kajsa Ollongren (Cultuur) donderdag naar buiten heeft gebracht. De broedplaatsen moeten onder andere plek bieden voor woon/werkruimte.

In totaal gaat het om acht projecten waarvan het kleinste 500 vierkante meter beslaat (acht ateliers in de Lizzy Ansinghstraat in De Pijp) en het grootste 9000 vierkante meter.

De twee grootste projecten komen in Halfweg (dat van 9000 vierkante meter) en in Sloterdijk (4700 vierkante meter in een bedrijfshal).

Transformatie Sloterdijk
De gemeente wil Amsterdam toegankelijk houden voor jonge, vaak weinig verdienende kunstenaars, staat in het bijbehorende 'werkplan'. Amsterdam moet een 'creatieve stad' blijven, aldus het gemeentelijke Bureau Broedplaatsen.

Ten minste veertig procent van het vloeroppervlak van de broedplaatsen zal uit ateliers bestaan

Ook is het de bedoeling dat sommige van de ruimtes de leefbaarheid in de omgeving eromheen vergroten.

Zo kan de bedrijfshal in Sloterdijk 'de transformatie van Sloterdijk naar een gemengd stedelijk gebied versnellen'.

De broedplaatsen zijn niet alleen maar als atelierruimte bedoeld, maar bieden ook plek voor lokale ondernemers. Wel is het zo dat altijd "ten minste veertig procent van het vloeroppervlak" van de broedplaats uit ateliers bestaat, vertelt Jaap Schoufour van Bureau Broedplaatsen.

Nieuwe woningwet
De gemeente is al enkele jaren bezig om het aanbod aan creatieve ruimtes voor kunstenaars te vergroten. Dat gebeurt terwijl woningcorporaties tegelijkertijd steeds vaker atelierwoningen afstoten. De nieuwe woningwet schrijft corporaties namelijk voor dat zij zich op hun kerntaak richten: het aanbieden van sociale huur.

De gemeente realiseerde vorig jaar zes broedplaatsen. Die hadden een totale omvang van 16.550 vierkante meter. Die broedplaatsen zijn onder andere gevestigd in het oude pand van het Calvijn College bij de Lelylaan en aan de Plantage Middenlaan.

Voor de plannen van 2017 is een budget beschikbaar van €1 miljoen.