2 miljoen euro aan studiebeurzen voor meer diversiteit bij IT-bedrijven

Een nieuw Amsterdams fonds verstrekt studiebeurzen voor wie zich laat omscholen tot IT’er. Opleidingsfonds TechMeUp is gericht op groepen die bij IT-bedrijven ondervertegenwoordigd zijn, vrouwen voorop.

Bart van Zoelen
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zzp’ers of alleenstaande moeders hikken soms aan tegen een periode zonder inkomsten, zegt directeur van TechMeUp Nikky Hofland. IT-bedrijven zitten te springen om nieuw personeel en toch komt omscholing vaak niet van de grond.

De kosten van de opleiding zijn vaak nog te overzien. Soms wordt het cursusgeld betaald via uitkeringsinstantie UWV. Andere opleidingen zoals de Amsterdamse programmeeropleidingen Codam en Techgrounds zijn gratis. Maar door allerlei bijkomende kosten durven ze de overstap naar de IT toch niet aan.

Ze zijn bijvoorbeeld veel geld kwijt aan kinderopvang als ze maanden achtereen voor hele dagen terug gaan naar de schoolbanken. Ook reiskosten of de aanschaf van dure computerapparatuur kunnen een struikelblok zijn.

Geen rente

Bij TechMeUp kunnen cursisten daarvoor 2500 tot 7500 euro lenen, bedragen die ze volgens Hofland makkelijk kunnen terugbetalen als ze eenmaal onder de pannen zijn bij een IT-bedrijf. De lening is zonder rente.

Onder meer ASML Foundation, Rabobank en gemeente Amsterdam hebben samen 375.000 euro in het fonds gestopt. Het is de bedoeling dat het opleidingsfonds volgend jaar wordt aangevuld tot 2 miljoen. Hofland wil nog dit jaar 150 leningen verstrekken en volgend jaar nog eens 600.

Het fonds moet de IT aantrekkelijker maken voor groepen als vrouwen, 45-plussers en personen met een migratieachtergrond. Dat is ook de bedoeling van de initiatiefnemers, waaronder Peter van Sabben (GrowthTribe) en Corinne Vigreux (TomTom en Codam).

Baat bij diversiteit

IT-bedrijven hebben zelf ook baat bij meer diversiteit, verwacht Hofland. “Anders hou je toch dat een app voor vrouwen, over menstruatie bijvoorbeeld, vooral door mannen wordt ontwikkeld. En als je een coronamelder bouwt gericht op mensen boven de 45 dan het wel fijn als er ook iemand in het team zit die geen 20 meer is.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden