Amsterdam Bewaar

2,5 miljoen voor UvA-onderzoek naar kansongelijkheid jongeren

Extra examentraining in Leiden. De opkomst van dit zogenaamde schaduwonderwijs heeft invloed op de verdeling van kansen
Extra examentraining in Leiden. De opkomst van dit zogenaamde schaduwonderwijs heeft invloed op de verdeling van kansen © Dingena Mol

Een onderzoeksconsortium onder leiding van UvA-hoogleraar Monique Volman heeft 2,5 miljoen euro aan NWO-subsidie gekregen voor onderzoek naar kansongelijkheid onder Nederlandse jongeren.

Het geld is afkomstig uit de Startimpuls Nationale Wetenschapsagenda, bestemd om de eerste stappen te zetten naar de Nationale Wetenschapsagenda van de NWO. Het onderzoeksconsortium bestaat naast de UvA uit een brede schare aan Nederlandse universiteiten, maar ook hogescholen, onderzoeksinstituten, jeugdzorg en ook een basisschool. 

Het programma Gelijke kansen voor een diverse jeugd onderzoekt de factoren in de omgeving waarin jongeren opgroeien, die bijdragen aan kansen(on)gelijkheid. Dit is bijvoorbeeld de opkomst van 'schaduwonderwijs' (bijles), maar ook de opkomst van diversiteit in de klas en de samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg.

Het doel van het onderzoek onder leiding van Volman is het vinden van maatregelen die de ontwikkelingspositie van jongeren verbeteren en de achtergrond en kansen van minder grote invloed te maken op hun maatschappelijke ontwikkeling.