190 mensen opgepakt rond demonstratie op het Museumplein

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

De politie heeft zondagmiddag 190 relschoppers aangehouden tijdens een uit de hand gelopen demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. Ook in Eindhoven mondde een demonstratie uit in rellen.

Het Parool

Volgens de gemeente Amsterdam waren ondanks de dringende oproep vooral niet te komen zo’n 1500 mensen aanwezig op het Museumplein. De politie heeft rond het protest 190 mensen opgepakt. Zeven aangehouden relschoppers zijn minderjarig.

“Om zes uur hadden we de laatste aanhoudingen. Toen hebben we een groep van vijftig en een groep van dertig mensen aangehouden, dit haalde de angel uit de protesten,” zei korpschef Frank Paauw bij talkshow Op1.

“De mensen die op het plein afkwamen, zijn voor een deel van bekende groeperingen, zoals politieke stromingen of voetbalhooligans, maar er zitten ook hele boze mensen bij,” zei hij. Paauw noemt het recht te demonstreren een groot goed, ‘maar er komen nu groeperingen bij die komen om de confrontatie te zoeken. Dat maakt het op dit moment erg ingewikkeld’.

Risicogebied

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) verklaarde het Museumplein vanaf 11.00 uur tot veiligheidsrisicogebied, omdat er aanwijzingen waren dat mensen net als vorige week op rellen uit waren en ze wederom wapens bij zich droegen. Daarom mochten de demonstranten preventief gefouilleerd worden.

Rond 15.00 uur werd een noodbevel afgekondigd omdat de groep op het plein steeds groter werd. Ondanks herhaalde oproepen om te vertrekken bleven de demonstranten op het Museumplein staan. Waterkanonnen, de politie te paard en de ME werd ingezet om de mensen uiteen te drijven.

Stenen

Daarna verplaatsten de relschoppers zich door de straten van Zuid, waar verschillende serieuze rellen ontstonden. Agenten zijn bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen die uit de straat werden getrokken. De situatie was pas rond 18.00 uur weer onder controle.

In Eindhoven vlogen urenlang stenen, golfballen, vuurwerkbommen en zelfs messen door de lucht. De politie zette traangas in. Op het Centraal Station werden ramen ingegooid. Een voertuig van ProRail ging in vlammen op. De Jumbovestiging op het station werd geplunderd.

‘Koffie drinken’

Op sociale media ging de afgelopen week het bericht rond dat anticoronademonstranten van actiegroep Nederland in Verzet van plan waren te gaan ‘koffiedrinken’ in Eindhoven en Amsterdam. Vorige week liep een dergelijk verboden protest op het Museumplein al totaal uit de hand: demonstranten kwamen ondanks de coronaregels met ongeveer 2500 man bij elkaar en verzetten zich heftig tegen de politie.

Zelfs politiepaarden moesten het toen ontgelden; een demonstrant tuigde er drie af met een ploertendoder. “Een overtreffende trap van verdrietig,” vond burgemeester Femke Halsema. 143 mensen werden gearresteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden