186 besmettingen in één dag in Amsterdam

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 1270 personen besmet geraakt met het coronavirus, waarvan 186 in Amsterdam. Daarmee komt het aantal nieuwe besmettingen voor het eerst sinds april landelijk gezien boven de zogeheten signaalwaarde uit.

Zorgmedewerkers van het Amsterdam UMC. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Zorgmedewerkers van het Amsterdam UMC.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Die signaalwaarde heeft de overheid ingesteld als bovengrens: als er meer dan 7 mensen per 100.000 inwoners positief testen op het coronavirus. Het gaat nu om 7,3 positief geteste mensen op elke 100.000 inwoners.

In de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zijn er 209 mensen positief getest op het virus. Het merendeel, 186, van hen komt uit Amsterdam; 2 uit Ouder-Amstel, 7 uit Amstelveen en 1 uit Waterland.

Woensdag al kwam het aantal nieuwe besmettingen voor het eerst sinds april boven de 1000 uit: het ging toen om 1140 nieuwe personen die besmet waren met het coronavirus.

“Er is geen automatisme dat zo’n signaalwaarde automatisch leidt tot meer maatregelen,” zei premier Mark Rutte in zijn wekelijkse persconferentie. Maar hij noemt het wel een ‘meetmoment’. Uit overleg tussen de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en De Jonge (Volksgezondheid) volgt dat de handhaving in de grote steden wordt geïntensiveerd.

Nieuwe testlocaties

Eerder donderdag gaf de gemeente nog aan extra testlocaties in Nieuw-West en Zuidoost te willen openen vanwege het hoge aantal besmettingen in die regio's.

Burgemeester Femke Halsema zei tegelijkertijd dat het aantal besmettingen in de regio Amsterdam stabiel ligt, tussen de 10 en 20 per 100.000 inwoners. Vrijdag gaat het echter om 21,3 positief geteste personen in de veiligheidsregio per 100.000 inwoners.

Overigens is het hoogste aantal nieuwe besmettingen in de omgeving van Den Haag: in veiligheidsregio Haaglanden is het virus 222 keer vastgesteld. In Rotterdam-Rijnmond kwamen 172 nieuwe gevallen boven water.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden