PlusAchtergrond

150 miljoen voor vuilnisverbranding? Dit moet je weten over AEB

De gemeente moet de portemonnee trekken voor een reddingsplan van afvalenergiebedrijf AEB. Tientallen miljoenen – oplopend tot 150 miljoen euro – zijn nodig nu de vuilverbranding is stilgelegd.

Ruben Koops en Bart van Zoelen
De afvalverbrandingsinstallatie van AEB in het Westelijk Havengebied. Beeld Floris Lok
De afvalverbrandingsinstallatie van AEB in het Westelijk Havengebied.Beeld Floris Lok

Wordt er geen afval meer verbrand?

Afvalenergiebedrijf AEB gaat zo’n 70 procent van zijn capaciteit stilleggen, nu het maar niet lukt om de veiligheid binnen het bedrijf op orde te krijgen. Zie het als een harde reset: beetje bij beetje worden de twee afvalcentrales, die in de haven het huisvuil van de Amsterdammers verbranden, weer opgestart, maar daar gaan 6 tot 9 maanden overheen. De ovens die openblijven zijn genoeg voor het Amsterdamse vuil en de warmte die hier wordt opgewekt voor tienduizenden woningen in Nieuw-West en Noord, maar bedrijfsafval moet uitwijken naar andere afvalverwerkers.

En dat kost tientallen miljoenen?

Amsterdam werkt aan een reddingsplan voor AEB, bevestigen bronnen. De zaak wordt alleen in het geheim besproken omdat het voortbestaan van AEB op het spel staat. Donderdagochtend is de gemeenteraad opnieuw in beslotenheid bij elkaar gekomen.

De schade loopt snel op nu AEB lange tijd minder inkomsten heeft, maar het wordt penibel omdat AEB nauwelijks vet op de botten heeft. De gemeente, voor honderd procent eigenaar, is tot het besef gekomen dat AEB veel minder waard is dan de 145 miljoen euro waarvoor het in de boeken staat. Ook zijn voor honderden miljoenen euro’s leningen aangegaan – bij de stad én bij banken – die AEB mogelijk niet kan terugbetalen. De gemeenteraad heeft te horen gekregen dat er tientallen miljoenen bij moeten. Bedragen oplopend tot 150 miljoen euro doen de ronde.

AEB zit al jaren in de hoek waar de klappen vallen?

Door overcapaciteit is de markt voor het verbranden van afval al jaren geen vetpot. Hetzelfde geldt voor de energieprijs, waardoor AEB minder verdient aan het opwekken van elektriciteit en warmte. De gemeente krijgt al twee jaar geen dividend. In 2014 moest Amsterdam al 45 miljoen afboeken op de aandelen AEB.

Zijn er nog meer tegenvallers?

Het kabinet kwam onlangs nog met een belasting op het verbranden van buitenlands afval. Bij AEB komt een kwart van het afval uit het buitenland. Dat speelt ook een rol bij het stilleggen van de centrale: omdat AEB langlopende contracten is aangegaan over Brits afval, dreigt het een schadevergoeding te moeten betalen nu dit niet kan worden verbrand.

Hoe nu verder?

De gemeente houdt alle mogelijkheden open, zelfs het stopzetten van de hele afvalverwerking en het sluiten van delen van de centrales. De gemeenteraad boog zich toch al over de toekomst van AEB. Na 2022 lopen veel contracten af en de gemeente speelt hardop met de gedachte van alternatieven voor AEB. Ook wil Amsterdam minder afval verbranden omdat dat duurzamer is. Aan de andere kant: de warmte voor tienduizenden Amsterdamse woningen wordt tot 2030 ‘onmisbaar’ genoemd.

Geeft het stilleggen van de afvalverbranding nog meer problemen?

AEB verbrandt per dag 250 ton slib uit de waterzuivering van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Dat hoopt zich nu op en over een maand zijn de opslagmogelijkheden uitgeput.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden