Amsterdam Bewaar

15 maanden cel geëist voor 'om niets' van fiets duwen

P. had zes bacootjes op en was naar eigen zeggen "aardig dronken".
P. had zes bacootjes op en was naar eigen zeggen "aardig dronken". © Shutterstock

Lesley P. duwde Martje Albada Jelgersma 'om niets' van haar fiets. De vrouw liep ernstig letsel op. De officier van justitie eiste woensdag een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, wegens zware mishandeling.

Het vuur werd P. de hele zitting lang aan de schenen gelegd. De rechtbank was naarstig op zoek naar berouw bij de dader. Waar zat zijn schuldgevoel? Waarom betuigde hij geen spijt?

P. had er geen antwoord op. Praten over zijn gevoel en het tonen van emoties is niet zo makkelijk voor hem. "Ik ben een binnenvetter," zei P. die woensdagmiddag terecht stond wegens het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Hij had in de nacht van zaterdag op zondag op 8 oktober 2017 bij het Leidseplein de destijds 39-jarige Albada Jelgersma van haar fiets geduwd.

P. was die nacht, even na 04.30 uur, uit een bar gestapt waar een ruzie had plaatsgevonden met een groepje jongens. Een vriendin was door de jongens geslagen. P. had zes bacootjes op en was naar eigen zeggen "aardig dronken". Hij rende achter de jongens aan en had 'een waas voor ogen'.

Harde duw
Albada Jelgersma was net klaar met haar werk bij café-restaurant Palladium en was op haar fiets op weg naar huis.

U zit hier kauwgum te kauwen. Er ontstaat een beeld dat u er gemakkelijk over denkt

De rechter

Op de getoonde beelden is te zien dat P. haar, zonder enkele aanleiding, met twee handen een harde duw geeft waarna ze valt en met haar hoofd tegen de grond klapt.

Twee Engelssprekende mannen weten na enige tijd P. vast te grijpen en brengen hem terug naar het slachtoffer dat nog steeds op de grond ligt, om te laten zien wat hij heeft aangericht.

Later in het ziekenhuis bleek dat Albada Jelgersma een gebroken bekken, zware hersenschudding en bloed in de hersenen heeft.

Ze huilde bij het zien van de beelden. Haar meegekomen vrienden keken vanaf de publieke tribune mee, evenals de ouders en het zusje van P. "Best heftig," zei P. op de vraag van de rechter wat hij van de beelden vindt. "Het lijkt of ik geen emotie heb. Maar ik vind het lastig hierover te praten. Ik vind het vervelend voor het slachtoffer dat het is gebeurd."

Kauwgum
Dat lachje om uw mond, heeft u dat altijd?" vroeg een andere rechter eerder tijdens de zitting.

"Dat is mijn gezicht," antwoordde P.

De rechter: "U zit hier ook kauwgum te kauwen. Er ontstaat een beeld dat u er gemakkelijk over denkt." De bode kwam aangesneld met een papiertje.

De politie wist P. aan de hand van camerabeelden zes weken na het incident in Noord aan te houden. Na zijn aanhouding probeerden P. en zijn vrienden een verhaal met elkaar af te stemmen.

P.: "Vrienden zeiden dat ik niets moest zeggen en niet naar de politie te gaan. Dat ik er zo misschien onderuit kon komen. Dat was een domme beslissing," zei P., die nog bij zijn ouders woont en momenteel op zoek is naar een baan als chauffeur bij een autoverhuurbedrijf. Hij heeft een strafblad wegens rijden onder invloed en kreeg een tijd geleden een boete voor het verlaten van de plaats van een ongeval.

Gebroken bekken
Albada Jelgersma, tevens manager van een cosmetische kliniek, maakte gebruik van haar spreekrecht. "De beelden gingen me niet in de kouwe kleren zitten. Het doet hem niets. Gebrek aan empathie en mores maken hem een enge jongen. Ik was begonnen met een project om alleenstaande moeder te worden. Hoe doe ik dat met een gebroken bekken?"

Ze moest maandenlang revalideren en ondervindt tot op de dag van vandaag gevolgen van het letsel. Ze heeft haar horecawerk moeten opgeven. De breuk in haar bekken is nog steeds niet geheeld.

Ook loopt ze bij een fysiotherapeut en een psycholoog vanwege de posttraumatische stressstoornis. Ze vroeg een schadevergoeding van 14.000 euro wegens materiële en immateriële kosten.

De officier vond een taakstraf niet op zijn plaats en eiste naast de gevangenisstraf voor P. een training voor Alcohol en Geweld.

De uitspraak volgt over twee weken, op 18 juli.