15-jarige jongen die homo's uitschold in Oost toch vrijgesproken

De 15-jarige Ilyas A., die twee Amsterdamse, homoseksuele mannen uitschold, is in hoger beroep toch vrijgesproken voor groepsbelediging. Het gerechtshof oordeelt dat de zin die hij riep ‘In Amsterdam, gay is not normal’ geen groepsbelediging is voor alle homo’s en verlaagde de straf.

AMSTERDAM - Burgemeester Femke Halsema tijdens de Viering van de Liefde. De manifestatie op het Homomonument wordt gehouden in reactie op de orthodox-protestantse Nashville verklaring, waarin homoseksualiteit wordt afgewezen. ANP ROBIN UTRECHT Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
AMSTERDAM - Burgemeester Femke Halsema tijdens de Viering van de Liefde. De manifestatie op het Homomonument wordt gehouden in reactie op de orthodox-protestantse Nashville verklaring, waarin homoseksualiteit wordt afgewezen. ANP ROBIN UTRECHTBeeld Hollandse Hoogte / ANP

De zaak leidde in april tot veel ophef omdat de slachtoffers de scheldpartij filmden en Ilyas later op YouTube een interview gaf.

De 15-jarige Ilyas beledigde een homokoppel dat hand in hand over straat liep. Toen Ilyas en enkele kameraden het stel lastigvielen, filmden de slachtoffers het voorval. Op die beelden is te zien hoe de twee mannen worden uitgescholden en aangevallen.

‘Homo's zijn niet normaal’

‘In Amsterdam, homo’s zijn niet normaal’, roept Ilyas, die ook een eigen filmpje maakte. Het stel werd uitgescholden voor ‘kankerhomo’s’ en kreeg nog enkele doodsverwensingen voor de kiezen. Wanneer een van de slachtoffers, Fabio Viana, de scheldende jongens op camera probeert vast te leggen, krijgt hij ook nog een trap.

Ilyas zelf gaf later bij een vlogger op YouTube zijn kant van het verhaal: volgens Ilyas zei het stel in het voorbijgaan ‘dat moslims geobsedeerd zijn door homo’s’ en liep het daarna steeds verder uit de hand.

Opzet op belediging

Maar met dat verhaal kwam hij niet weg bij de rechter. Die veroordeelde hem tot 25 uur voorwaardelijk werkstraf en 35 uur leerstraf voor belediging en discriminatie. Daarbij woog de rechter mee dat de jongen zich ook schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging met de opmerking dat homo’s niet normaal zijn in Amsterdam. Daarmee heeft hij de hele groep homoseksuelen in diskrediet gebracht, oordeelde de rechter.

Dat laatste blijft in hoger beroep dus niet overeind. Weliswaar vindt het hof de opmerking beledigend voor homoseksuelen, maar volgens het hof moet de verdachte ‘de opzet hebben gehad op de openbaarheid van de belediging’.

Oftewel: Ilyas richtte zich tot de twee homoseksuele mannen maar niet bewezen kan worden dat hij het doel had zich tot het grote publiek te richten. Dat Ilyas - net als de slachtoffers - de confrontatie filmde, doet daar volgens het gerechtshof niets aan af. Ilyas heeft zijn eigen filmpje niet in de openbaarheid gebracht.

Leersstraf en schadevergoeding

Het hof oordeelt daarmee dat ‘slechts’ eenvoudige belediging overblijft en schrapt de voorwaardelijke werkstraf. De leerstaf blijft wel overeind. Bij elkaar moet Ilyas 500 euro schadevergoeding betalen, dat was 850 euro. Volgens advocaat Boumanjal, die Ilyas bijstaat, is de nieuwe uitspraak terecht. “Bij maatschappelijk gevoelige zaken heeft het Openbaar Ministerie de neiging om strafrechtelijke gedragingen te overkwalificeren. Mijn cliënt heeft erkend het homostel te hebben beledigd, maar niet meer dan dat. De opwaardering naar groepsbelediging leek wel politiek gedreven. De rechtbank was er tot mijn verbazing in meegegaan. Het gerechtshof zet het allemaal gelukkig weer in het juiste juridische perspectief.”

Advocaat Sébas Diekstra staat de slachtoffers bij: “Hoe het gerechtshof de uitlatingen ook juridisch kwalificeert, duidelijk is dat de zin ‘In Amsterdam, gay is not normal’ op zichzelf beschouwd beledigend is voor homoseksuelen. Het is in ieder geval goed om te zien dat de uitlatingen zijn afgestraft en er een schadevergoeding aan cliënten is toegekend.”

De slachtoffers van de scheldpartij, de in Brazilië geboren Fabio Viana en zijn Nederlandse vriend Daniël, zijn het homogeweld in Amsterdam-Oost inmiddels spuugzat. Het koppel heeft besloten te verhuizen. In Oost is het intussen niet veel rustiger: eerder dit jaar is een homoseksuele man met glas gestoken, en vorige week nog werd een huis waar de regenboogvlag uithing, met nitraatbommen bekogeld. In reactie daarop hangt stadsdeel Oost permanent de regenboogvlag uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden