15-jarige die homo’s uitschold mag weer naar huis: ‘Maar twee weken niet op straat hangen’

De 15-jarige jongen die was opgepakt omdat hij homo’s in Amsterdam had uitgescholden, hoeft van de rechter niet terug de jeugdgevangenis in. Hij mag naar huis, maar mag twee weken lang niet op straat rondhangen, bevestigt zijn advocaat Anis Boumanjal.

Ilyas verborg zijn gezicht toen hij werd gefilmd. Beeld Videostill
Ilyas verborg zijn gezicht toen hij werd gefilmd.Beeld Videostill

De jongen was onder voorwaarden op vrije voeten omdat hij ook wordt verdacht van een ander strafbaar feit. Voor dat feit zat hij in voorarrest, maar enige tijd geleden mocht hij de cel verlaten in afwachting van de rechtszaak.

Eén voorwaarde voor die voorlopige vrijlating was dat hij niet opnieuw met justitie in aanraking zou komen. Van welk ander feit de jongen wordt verdacht, wil Boumanjal niet zeggen. “Maar dat heeft niks met homohaat of wat dan ook te maken, dat gaat om iets heel anders. Overigens is hij in die zaak, die nog voor de rechter moet komen, een ontkennende verdachte.”

De 15-jarige Ilyas beledigde zondag een homokoppel dat hand in hand over straat liep in Oost. De twee mannen liepen richting de supermarkt toen een groep jongens hen begon uit te schelden, schreef een van de slachtoffers, Fabio Viana, op Facebook. Toen Ilyas en enkele kameraden het stel lastigvielen, filmden de slachtoffers die aantijgingen. Op die beelden van het incident is te zien hoe de twee mannen worden uitgescholden en aangevallen.

Bedaren

‘Amsterdam, homo’s zijn niet normaal,’ zegt de jongen, die ook een eigen filmpje maakt. Verder werden ze uitgescholden voor ‘kankerhomo’s’ en kregen ze nog enkele doodsverwensingen naar hun hoofd. Wanneer Viana de scheldende jongen op camera probeert vast te leggen, krijgt hij ook nog een trap. Een omstander probeert de jongens te bedaren, maar zonder succes.

Ilyas zelf gaf later bij een vlogger op Youtube zijn kant van het verhaal: volgens Ilyas zei het stel in het voorbijgaan ‘dat moslims geobsedeerd zijn door homo's’ en liep het daarna steeds verder uit de hand. Aan het voorval zou meer vooraf zijn gegaan dan op de beelden te zien is, zegt advocaat Boumanjal. Hij praat het gedrag van Ilyas niet goed, maar zegt dat de 15-jarige een normale havo-scholier is die zeker niet homofoob is.

De mannen hebben aangifte gedaan tegen Ilyas. Boumanjal hoopt dat de zaak met een bemiddelingsgesprek kan worden afgedaan. “Mijn cliënt heeft excuses aangeboden en wil zijn verantwoordelijkheid nemen. Bemiddelen heeft voor zijn ontwikkeling op de lange termijn meer zin dan sec afstraffen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden