143 mensen aangehouden bij verboden demonstratie Museumplein

De politie heeft zondag 143 mensen gearresteerd tijdens een demonstratie op het Museumplein die niet was toegestaan. De ME moest ingrijpen en het Museumplein schoonvegen. Daarbij werd een waterkanon ingezet.

ANP
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Vijftien arrestanten zitten vast op verdenking van openlijke geweldpleging. De politie meldt dat zij in verzekering zijn gesteld. Verdachten moeten dan maximaal drie dagen blijven voor afronding van het politieonderzoek.

De rest van de arrestanten werd opgepakt wegens het opzettelijk negeren van een bevel. Die groep is zondagavond al naar huis gestuurd en zal waarschijnlijk een boete krijgen, meldt de politie op Twitter. De hoogte van die boete staat nog niet vast.

Wapens en vuurwerk

Omdat sommige demonstranten de aanwijzingen van politie niet opvolgden, voerde de ME zondag charges uit, onder meer met een waterkanon. ‘Onder de demonstranten was een groep van 200 tot 250 personen die duidelijk uit waren op de confrontatie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich,’ aldus een verklaring van de gemeente.

Optreden was noodzakelijk, zegt de gemeente, ‘vanwege de volksgezondheid, grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en een dreigende verstoring van de openbare orde’.

Aan het begin van de avond was de situatie onder controle.

 Op enig moment waren er naar schatting zo’n tweeduizend mensen bijeen. Beeld Joris van Gennip
Op enig moment waren er naar schatting zo’n tweeduizend mensen bijeen.Beeld Joris van Gennip

Verboden

De gemeente had eerder deze week de demonstratie, tegen het kabinet Rutte en de coronaregels, op het Museumplein verboden. Wel mocht de manifestatie plaatsvinden in het Westerpark. Maar de initiatiefnemers zagen daarvan af.

Toch verzamelden zich zondag steeds meer mensen op het Museumplein. Op enig moment waren er naar schatting rond de tweeduizend mensen bijeen. Daarop kondigde de driehoek (burgemeester, politie, justitie) een noodbevel af en werd verordonneerd dat iedereen het Museumplein moest verlaten.

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden