Amsterdam Bewaar

13e plaats voor koks Ciel Bleu bij Bocuse d'Or

Lars Drost en Mike Klaassen
Lars Drost en Mike Klaassen © Schuim

De Nederlandse deelnemers aan de prestigieuze internationale gastronomische wedstrijd Bocuse d'Or hebben de finale niet gehaald. Chef Lars Drost (25 jaar) en commis (leerling-kok) Mike Klaassen (19 jaar) van Ciel Bleu Restaurant (twee Michelinsterren) in Amsterdam, bleven steken op plek 13.

De wedstrijd wordt wel de Olympische Spelen voor koks genoemd.

De Nederlanders werkten 5 uur en 35 minuten aan een vegetarisch restaurantgerecht en een presentatieschaal. In het vegetarische gerecht moest kaas uit de Italiaanse regio Piëmont worden verwerkt en een 'geheim' ingrediënt dat zestien uur voor de wedstrijd werd bekendgemaakt: spaghetti.

Onder anderen de Belgische chef Lode de Roover, van restaurant Fleur de Lin, en commis Piet Vande Casteele zijn wel door naar de finale, in januari volgend jaar. Daaraan doen koks uit tien landen mee: Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Frankrijk, België, Zwitserland, Hongarije, IJsland en Italië.

De wedstrijd bestaat sinds 1986. Grondlegger is de beroemde Franse topkok Paul Bocuse. Elke twee jaar strijden koks uit 24 landen om de titel. Paul Bocuse overleed in januari dit jaar op 91-jarige leeftijd. Hij had meer dan vijftig jaar lang drie Michelinsterren en vormde de inspiratiebron voor generaties koks.

Lees ook: Culinaire fetisjisten in een toernooikeuken