120 uur taakstraf voor vervoeren 24 kilo ketamine

Een 58-jarige man krijgt 120 uur taakstraf voor het vervoeren van 24 kilo ketamine. Zelf zei hij dat hij dacht dat het om cafeïne ging.

Het Parool
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Bij een controle op 11 februari 2019 in Amsterdam worden in de auto van de man twee kartonnen dozen en een Ikea-tas aangetroffen, met daarin plastic zakken vol wit poeder. Volgens de bestuurder van de auto ging het om cafeïne, die hij van Rotterdam naar Amsterdam moest vervoeren tegen betaling van 500 euro.

Toen het poeder uit de test kwam als ketamine, verklaarde de man niet te weten dat hij in plaats van het legale cafeïne de verboden partydrug in zijn auto had liggen. De rechter vindt dat echter geen goed argument. De man zei dat degene voor wie hij het spul moest vervoeren ‘een vage kennis uit de kroeg’ was. Bovendien zat het witte poeder in speciale plastic sealbags én kreeg hij prima betaald voor de klus: alles bij elkaar genoeg reden om argwanend tegenover de deal te staan. Hij heeft dus bewust het risico genomen dat het om een illegale stof zou kunnen gaan, aldus de rechtbank Amsterdam.

De rechtbank spreekt de man wel vrij van medeplichtigheid in drugshandel, omdat niet kan worden bewezen dat hij heel bewust en nauw samenwerkte met degene voor wie hij het poeder vervoerde. Hij krijgt 120 uur taakstraf, waarvan 60 voorwaardelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden