118 bezoekers van Chin Chin-festival in Amsterdam positief getest

Na festivals in Breda en Utrecht zijn vorige week ook evenementen in Amsterdam en Venlo besmettingshaarden geweest. 118 bezoekers van het Chin Chin-festival in Amsterdam zijn later positief getest.

ANP
118 bezoekers van het Chin Chin-festival zijn later positief getest. Beeld Hollandse Hoogte
118 bezoekers van het Chin Chin-festival zijn later positief getest.Beeld Hollandse Hoogte

Ook 93 mensen die op Stereo Sunday in Venlo waren, bleken later het coronavirus bij zich te dragen.

Dat staat in een overzicht dat demissionair zorgminister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Beide festivals vonden plaats op 2 en 3 juli en hadden een bezoekerscapaciteit van 10.000 mensen. Bij de ingang werd gebruikgemaakt van Testen voor Toegang.

Organisator Oscar Steginga van het Chin Chin-festival heeft nog niets van de GGD over de besmettingsaantallen gehoord, maar ‘baalt er ontzettend van’. “Voor de volksgezondheid maar ook zeker voor onze collega festivalorganisatoren. Wij hoopten dat dit systeem werkte zodat het echt een summer of love kon zijn met veel festivals en evenementen.”

Eerder werd al bekend dat op Verknipt in Utrecht en op Ploegendienst in Breda vele honderden bezoekers corona hebben opgelopen. Voor Ploegendienst staat de teller inmiddels op 423 en in Utrecht gaat het om minstens 900 positieve testen.

Het is niet duidelijk of alle bezoekers het virus op de genoemde festivals hebben opgelopen. Meerdere mensen gaven aan ook in andere horecagelegenheden te zijn geweest.

Coronatoegangsbewijzen

Mensen mochten alleen naar de evenementen met een coronatoegangsbewijs. “We gingen er van uit dat door ons te houden aan alle Toegang voor Testen regels er geen mogelijkheid tot besmettingen zou komen,” vertelt Steginga. Voor de organisator kwamen de besmettingen daarom onverwachts. “Daarnaast hadden wij vernomen dat de Fieldlabs allemaal heel succesvol waren verlopen. We hadden veel vertrouwen in het systeem.”

Dat dit systeem niet waterdicht was, is ook al op diverse andere plaatsen in het land gebleken. Testen mochten tot 40 uur van tevoren worden afgenomen en na volledige vaccinatie was geen periode vereist om het vaccin te laten inwerken.

Alleen al daardoor was het mogelijk dat mensen die het virus bij zich droegen toch toegang kregen. Verder zijn er verhalen over gesjoemel met QR-codes.

Het kabinet heeft vanwege de explosieve stijging van de besmettingscijfers alle evenementen waar mensen geen afstand houden voorlopig weer in de ban gedaan.

Publiek bij het Stereo Sunday Festival in Venlo. Beeld ANP
Publiek bij het Stereo Sunday Festival in Venlo.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden