Plus

11 miljoen om langdurig werklozen aan baan te helpen

Amsterdam trekt 11 miljoen euro per jaar uit voor de Werkbrigade, een project om langdurig werklozen aan een baan te helpen. Wie slaagt, krijgt 1250 euro van de gemeente.

Rutger Groot Wassink Wethouder reserveert 11 miljoen ­euro per jaar voor de Werkbrigade Beeld Eva Plevier

De Werkbrigade is eigenlijk een kindje van Arjan Vliegenthart, SP-wethouder in het vorige college. Het is geadopteerd door zijn opvolger Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en kan nu in alle rust opgroeien.

Het idee van Vliegenthart was om zo'n 500 langdurig werklozen twee jaar in dienst te nemen. In deze periode verdienen ze het minimumloon door allerlei werk te doen dat anders blijft liggen, zoals onderhoud aan het groen, schoonmaakwerk op straat en begeleiding van reizigers op stations. Hopelijk kunnen ze na die twee jaar makkelijker werk vinden, met hun ­ervaring op zak.

De afgelopen tijd verkeerde de Werkbrigade vooral in een pioniers­fase. Groot Wassink wil het plan nu een vaste plek geven en daar structureel geld voor uittrekken: 11 miljoen euro per jaar. "Dit is een heuglijk moment. Dit was een incidenteel project, dat zomaar kon verdwijnen. Nu is het structureel," zei Rutger Groot Wassink tegen de gemeenteraad.

1250 euro premie
De afgelopen jaren zijn 510 Amsterdamse werkzoekenden aan de slag gegaan in de Werkbrigade. Meer dan de helft is langer dan vier jaar werkloos en ouder dan 45 jaar. Tot dusverre vonden 55 deelnemers ander werk.

Groot Wassink wil dat de Werkbrigade vaker een opstapje zal zijn naar een vaste baan. "Doorstroming naar werk is prioriteit," zei hij. Om dit kracht bij te zetten looft hij een premie van 1250 euro uit voor iedere deelnemer die binnen twee jaar een andere baan vindt. De werkzoekende heeft dan werk, salaris en nog eens 1250 euro extra. Belastingvrij.

Tegengestelde prikkel
Groot Wassink beschouwt deze premie niet alleen als een beloning, maar probeert op deze manier ook een negatieve prikkel weg te werken die het gevolg is van landelijk beleid. Want een deelnemer aan de Werkbrigade die geen andere baan vindt, heeft volgens de wet recht op een ontslag­vergoeding van een paar honderd ­euro.

De wethouder vreest dat deze vergoeding een prikkel kan zijn voor werkzoekenden om geen baan te zoeken en zo het geld op te strijken. Door een premie te zetten op het vinden van een baan, wil hij deze tegengestelde prikkel opheffen. Bovendien hoeft de gemeente geen loon of bijstand meer te betalen als een deelnemer elders werk vindt, dus dat scheelt. Een meerderheid van de gemeenteraad steunt de plannen van de wethouder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden