Amsterdam Bewaar

11 jonge vossen in opvang klaargestoomd voor het wild

De jonge vossen worden opgevangen totdat ze kans hebben om te overleven in het wild.
De jonge vossen worden opgevangen totdat ze kans hebben om te overleven in het wild. © Jesper Boot

Naast vogels en egels ontfermt De Toevlucht in Zuidoost zich momenteel over elf jonge vossen. Een belletje voor het volgende vosje langs de weg is nooit ver weg.

Naar schatting zijn de meeste nu acht weken oud, maar sommige kwamen binnen met de oogjes net open. Gevonden alleen langs de weg, omdat 'ie aan de wandel ging en het nest niet kon terugvinden, of samen met zijn broertjes en zusjes, omdat de moeder is doodgereden of -geschoten.

Dierenverzorgster Roxine van Eck ziet de jonkies elk jaar rond deze tijd binnen komen. Vorig jaar waren het er zelfs zes meer, maar het aantal kan dit jaar nog oplopen. "Er kan elke dag gebeld worden dat er een jonge vos is gevonden." 

Van een schoteltje
Overal kunnen ze vandaan komen, bosranden, duinen, maar ook woonwijken. "Ze zitten tegenwoordig overal, vorig jaar zelfs in het centrum van Amsterdam en ook hier in de Bijlmer." Worden ze binnengebracht bij de opvang dan krijgen ze een soort zoutoplossing en worden ze met de fles grootgebracht, totdat ze zelfstandig van een schoteltje kunnen drinken.

Na een tijdje gaan ze naar het vossenverblijf, waar ze bij de groep worden gezet. Van Eck: "Het zijn net jonge puppy's, in het verblijf spelen ze met elkaar." Namen krijgen ze niet. "Het zijn geen huisdieren, maar wilde dieren die weer de natuur in moeten."

Overlevingskans
Zijn ze eenmaal groot en zwaar genoeg en hebben ze een goede overlevingskans alleen in de natuur dan worden ze, naar verwachting eind juli, begin augustus, uitgezet in het wild. "Dat is voor ons eerder een groot feest dan verdrietig. Dat is waar we het voor doen."

Tijdens de open dag 30 juni kun je de vossen bekijken, áls ze zich laten zien tenminste. Meestal komen ze namelijk pas tevoorschijn als het begint te schemeren. Tot die tijd liggen ze te slapen. Andere dagen zijn ze niet te bezichtigen om ze te behoeden tegen stress.