109 Amsterdamse restaurants onder verscherpt toezicht

109 Amsterdamse restaurants stonden in 2017 onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) omdat zij niet voldeden aan de regels omtrent hygiëne en voedselveiligheid.

Beeld Shutterstock

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat inspectierapporten van alle restaurants onder toezicht van de NVWA heeft verkregen.

Een restaurant komt onder verscherpt toezicht te staan als het in een periode van twee jaar tijd minstens drie boetes heeft gekregen. Dat kan om verschillende redenen zijn.

Thermometer
Bij de Amsterdamse restaurants werden onder andere muizenkeutels gevonden. Ook werden te veel bacteriën aangetroffen in bereid voedsel. Bij een restaurant konden inspecteurs geen digitale steekthermometer vinden. 'Mogelijk heeft de ontslagen chef-kok deze meegenomen,' staat in het rapport te lezen.

Het aantal restaurants dat landelijk onder toezicht staat is met ruim 120 zaken toegenomen tussen 2014 en 2017. In totaal staan er 456 restaurants op de lijst in heel Nederland.

Werkwijze
Volgens de NVWA zijn restaurants niet opeens veel smeriger geworden. "Wij hebben de afgelopen jaren onze werkwijze zo veranderd dat wij nu veel beter zicht hebben op wat de slechte restaurants zijn en wat de goede, waardoor we dus niet meer bij de goede restaurants langs hoeven en dus veel meer constateren bij de slechte," zei woordvoerder Benno Bruggink tegen RTL.

Bij bijna de helft van de restaurants vonden de inspecteurs ongedierte. In bijna alle gevallen was er sprake van slechte hygiëne, zoals vuil of schimmel in de keuken. 168 restaurants werden tijdelijk gesloten. Dat gebeurt als de NVWA ondanks drie eerdere boetes twee keer opnieuw een fout constateert.

Boetes
Vorig jaar bleek al dat de NVWA 30 procent meer boetes oplegde in 2017. De NVWA zei toen: "Vroeger bleven we waarschuwen. Nu is het: één waarschuwing. Geen verbetering? Boete. Mensen hebben er recht op dat we de grootste risico's in de samenleving aanpakken."

Op termijn wil de NVWA daarom ook alle rapporten openbaar gaan maken.

Lees ook: NVWA deelt 30 procent meer boetes uit in 2017 en Een kakkerlak in het eten is (bijna altijd) foute boel

Correctie: Eerder werd in dit bericht gesproken over 83 Amsterdamse restaurants. Dit bleken er 109 te zijn.

Quotes uit inspectierapporten Amsterdamse restaurants

- 'Honderden muizenuitwerpselen in open verbinding met de keuken.'
- 'Een vaatwasmand was verontreinigd met aangekoekt zwart vuil. De broodmessen moeten er ook vervangen worden.'
- 'Ontdooien op een te hoge temperatuur, opslag van bederfelijke levensmiddelen in de bar saladiere en keuken saladiere op een hogere temperatuur dan voorschreven.'
- 'Het aantal kweekbare micro-organismen was 30.000.000 /g per gram, terwijl dit maximaal 1.000.000 /g per gram mocht zijn. Het aantal kweekbare Enterobacteriaceae was 31.000 /g per gram, terwijl dit maximaal 1000 /g per gram mocht zijn.'
- 'Coderen van de zelfbereide producten, meerdere stickers en aanduidingen op de producten. Niet duidelijk welke stickers de juiste datum aangeven, kennelijk heeft de kok een productiedatum op de zelfbereide producten gezet, terwijl de andere koks en de ondernemer dachten dat dit een uiterste verkoopdatum moest zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden