Amsterdam Bewaar

100 miljoen voor betere fietsroutes en meer stallingen

100 miljoen voor betere fietsroutes en meer stallingen
© Mats van Soolingen

Een nationaal fietsplan is volgens het kabinet ideaal voor schonere lucht in de binnenstad en meer ruimte voor de fiets in Amsterdam. Verkeerswethouder Dijksma zegt dat de hoofdstad er klaar voor is.

In het dinsdag gepresenteerde plan 'Ambities Fiets' van staatssecretaris Stientje van Veldhoven trekt het kabinet 100 miljoen euro uit voor het versnellen van de aanleg van fietsroutes en betere stallingsmogelijkheden bij ov-knooppunten als Amsterdam CS.

Van Veldhoven wil 200.000 extra forensen uit de auto op de fiets krijgen, of op de fiets in combinatie met ov. De staatssecretaris neemt maximaal 40 procent van de kosten op zich van projecten die het fietsgebruik verbeteren. De totale investering kan zo 250 miljoen euro worden.

Luchtkwaliteit
Over Amsterdam zegt Van Veldhoven: "Steden moeten plannen maken voor een fietsvriendelijke omgeving en bekijken hoe ze zoveel mogelijk fiets voor hun geld krijgen. Een mooi fietspakket is geen overbodige luxe nu het steeds moeilijker wordt het centrum met de auto te bereiken en het gemeentebestuur wil werken aan de luchtkwaliteit."

Verkeerswethouder Sharon Dijksma omarmt de ambities. "Dit past bij ons voornemen de meest duurzame stad van Europa te worden! We hebben de plannen en de benodigde co­financiering voor de stalling aan de IJ-zijde van CS bijvoorbeeld al klaar." Door nu aan te besteden kan de bouw in 2020 beginnen.

Tekort fietsenstalling
Het uitbouwen van fietsroutes draait volgens het kabinet om aparte rijbanen en voorrang op rotondes, voor de veiligheid. Ook het tekort aan fietsenstallingen bij stations krijgt aandacht.

De staatssecretaris: "Je kunt 10 fietsen kwijt op een parkeerplaats, tegen één auto. Het aantal fietsen bij CS is vergelijkbaar met een parkeergarage waarmee de hele Dam is volgebouwd."