Amsterdam Bewaar

1 miljoen extra voor milieuvriendelijke straatverlichting

Een straatlantaarn bij het Muiderpoortstation.
Een straatlantaarn bij het Muiderpoortstation. © Marc Driessen

Amsterdam trekt 1 miljoen euro extra uit voor het ombouwen van straatlantaarns naar led-verlichting.

Een ruime meerderheid van D66, VVD, PvdA en SP steunt een motie van GroenLinksraadslid Jasper Groen die het stadsbestuur maant 'tenminste 1 miljoen' te steken in het ombouwen van de straatlantaarns die de meeste CO2 uitstoten.

Hopeloos
Traditionele straatlantaarns worden in Amsterdam tot dusver alleen vervangen als ze zijn afgeschreven. Daardoor duurt het nog tot 2035 voordat in alle straatlantaarns led-lampen branden. Voorstellen van Groen om ze eerder te vervangen door led-lampen liepen stuk.

Als het aan GroenLinks ligt gaat de gemeente nog verder

Jasper Groen

Begin vorig jaar liep Amsterdam nog hopeloos achter met het aantal led-lantaarns. Toen werd landelijk het gemiddelde  geschat op vijf procent, maar een gemeentewoordvoerder hield het voor Amsterdam op 0,01 procent.

40 watt
Sindsdien is er wel een inhaalslag gemaakt. Begin 2017 denkt de gemeente aan 18 procent te komen, 26.000 led-lantaarns. Maar de energiebesparing valt tegen. Onder de lampen die als eerste vervangen werden, waren veel lage 'kegelarmaturen' langs woonstraten en fietspaden van 40 watt.

Het miljoen dat de gemeenteraad nu extra uittrekt is dan ook uitdrukkelijk bedoeld voor die lampen waar de grootste CO2-besparing kan worden behaald. Groen denkt daarbij aan de 24.000 lampen met een vermogen van 100 watt of meer.

Groen is blij met de steun. "Als het aan GroenLinks ligt gaat de gemeente nog verder en worden alle vervuilende lampen versneld vervangen."