Nieuws

1,3 miljoen euro voor Artis: dierentuin niet vergeten maar ook nog niet gered

Artis heeft meer dan 1,3 miljoen euro aan donaties ontvangen dankzij de steuncampagne #vergeetArtisniet. Toch is het dierenpark nog niet gered.

Raounak Khaddari
Er is geen geld voor een nieuw leeuwenverblijf in Artis.  Beeld EPA
Er is geen geld voor een nieuw leeuwenverblijf in Artis.Beeld EPA

Per dag kost het bijna 60.000 euro om Artis draaiende te houden. Met het uitblijven van inkomsten betekent dat er de komende vijf jaar een tekort is van meer dan 20 miljoen euro. Dat geld is nodig voor noodzakelijk onderhoud van onder andere de 26 rijksmonumenten die de dierentuin rijk is en voor investeringen in de verblijven. “En we zijn door ons spaargeld heen,” zei directeur Rembrandt Sutorius eerder.

Het noodlijdende dierenpark heeft, behalve een aangevraagde subsidieregeling bij de overheid, eind januari ook de steuncampagne #vergeetArtisniet opgezet. Sindsdien zijn er meer dan 27.000 donaties binnengekomen in allerlei vormen.

Overweldigende betrokkenheid

Er zijn inzamelingsacties gehouden, er werden extra bestellingen gedaan in de webshop van Artis en bij meerdere supermarkten konden klanten hun statiegeldbon doneren. “Het is fantastisch om te merken dat zo veel mensen begaan zijn met de toekomst van ons park”, zegt directeur Sutorius . Hij noemt de betrokkenheid overweldigend en hoopt zo snel mogelijk de poorten van het dierenpark weer te kunnen openen.

Ook oud-Ajaxspeler Sjaak Swart zette zich in voor het behoud van Artis en de drie leeuwen in de dierentuin. Die zouden, bij gebrek aan geld voor een nieuw verblijf in eerste instantie verhuizen naar Frankrijk. Dat ging uiteindelijk niet door, omdat het Franse park afzag van de overname van de dieren.

Duurzame oplossing

Ondanks de inzamelingsactie blijft de situatie rond de leeuwen onveranderd. Het huidige verblijf in de Amsterdamse dierentuin sterk is verouderd, maar een nieuw onderkomen vooralsnog niet gevonden. De benodigde 4 miljoen euro voor een nieuw leeuwenverblijf kan het dierenpark voorlopig niet opbrengen.

Een woordvoerder zegt dat Artis nog altijd op zoek is naar een duurzame oplossing. “We kijken zowel naar de mogelijkheden om alsnog een andere plek te vinden voor de leeuwen als naar de mogelijkheden om ze alsnog hier te houden. ”

De actie #vergeetArtisniet blijft doorgaan. Wie het dierenpark wil steunen kan doneren www.artis.nl/steun.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden