Amsterdam Bewaar

'WOZ-waarde North Orleans onverwacht sterk gestegen'

Bij de ontwikkeling van NorthOrleans zijn geen afspraken over de huurprijs gemaakt
Bij de ontwikkeling van NorthOrleans zijn geen afspraken over de huurprijs gemaakt © Floris Lok

Volgens de PvdA is er in de grondprijzenbrief 2014 vrijwel letterlijk gewaarschuwd voor de situatie die is ontstaan rondom wooncomplex NorthOrleans.

Dit stelde de partij in schriftelijke vragen aan het college van b. en w. over het wooncomplex aan de Spijkerhaven in Noord, waar studio's die voor studenten bedoeld waren, verhuurd worden aan young professionals voor bedragen tot 1250 euro.

Volgens de PvdA staat in de grondprijzenbrief 2014 dat particuliere beleggers huurwoningen met een oppervlakte rond de 30 vierkante meter exploiteren, omdat dat commercieel interessant is geworden. Dat komt door de invoer van de inmiddels afgeschafte 'Donnerpunten', waarbij de maximale huurprijs voor een huurwoning werd bepaald op basis van de WOZ-waarde. In gebieden (zoals Amsterdam) waar woningschaarste heerst, konden de huren in een klap met 125 euro konden stijgen, wat het voor commerciële partijen interessant maakte om ook in het 'sociale segment'  van kleine woningen te investeren.

De grondprijzenbrief stelde dat huren voor kleine woningen in 2014 tussen de 14 en 18 euro per vierkante meter 'niet ongebruikelijk' waren. Ter vergelijking: de hoogste huur per vierkante meter voor NorthOrleans ligt rond de 45 euro per vierkante meter. 

WOZ-waarde
De PvdA vroeg zich in schriftelijke vragen aan het college in februari af waarom het toch niet is gelukt om, met die kennis, de huurprijs in het sociale segment te houden. 

Volgens de gemeente, die de vragen van de PvdA woensdag beantwoordde, ligt het antwoord op die vraag bij het feit dat er bij de ontwikkeling van NorthOrleans geen afspraken zijn gemaakt over de hoogte van de huur. Ook was het nog onduidelijk toentertijd dat de WOZ-waarde in heel Amsterdam, en op de plaats van NorthOrleans in het bijzonder, zo sterk zouden stijgen, zo stelt het college.  

Het college verwerpt ook de stelling van de PvdA dat op de bouwvergunning zichtbaar was dat de studio's van NorthOrleans veel luxueuzer zouden worden dan nodig voor studentenwoningen door de lijst van bouwmaterialen. Volgens het college was dat niet mogelijk, omdat de lijst met bouwmaterialen alleen betrekking heeft op de materialen die aan de buitenkant van het gebouw zijn gebruikt.

Lees ook: 'North Orleans gaat deels aan studenten voorbij, maar ze wonen er zeker'