Amsterdam Bewaar

'Vrouwelijke hoogleraren moeten zichtbaarder zijn'

Geert ten Dam
Geert ten Dam © Marc Driessen

Van de eerste honderd vrouwelijke hoogleraren aan de UvA hebben er slechts twaalf een eigen Wikipedia pagina. Als het aan voorzitter van het College van Bestuur en hoogleraar onderwijskunde, Geert ten Dam ligt, komt daar vanaf zaterdag verandering in.

In samenwerking met Bijzondere Collecties van de UvA en de genderwerkgroep van Wikipedia zal een groep vrijwilligers zo veel mogelijk biografieën van de vrouwelijke hoogleraren schrijven.  

De belangrijkste boodschap die Ten Dam met het initiatief wil overbrengen is dat vrouwelijke hoogleraren meer aandacht verdienen, in zowel de digitale als fysieke samenleving. "Vrouwelijke hoogleraren moeten zichtbaarder zijn. We moeten niet accepteren dat ze onderbelicht worden," zegt Ten Dam.

Vrouwelijke hoogleraren hebben een voorbeeldfunctie, ook voor onze zonen.

Voorbeeldfunctie
Ten Dam schrijft zelf ook mee; ze publiceert het lemma van prof. dr. Bernadette van Hout-Wolters op Wikipedia. Van Hout-Wolters was wetenschappelijk directeur van de universitaire lerarenopleiding van de UvA, en daarmee de voorganger van Ten Dam.  

De zichtbaarheid van vrouwelijke hoogleraren op Wikipedia heeft volgens Ten Dam een tweeledig belang. "Ten eerste doet het de kwaliteiten van de vrouwelijke hoogleraren eer aan. Verder hebben ze een voorbeeldfunctie; voor studenten, voor onze dochters, maar ook onze zonen."

Een vrouwelijke hoogleraar wordt niet benoemd omdat ze vrouw is, maar vanwege haar wetenschappelijke kwaliteiten.

Quotum
Het percentage vrouwelijke hoogleraren ligt landelijk op 18 procent. Het aantal hoogleraren op de Universiteit van Amsterdam ligt hier met 21 procent iets boven. Ten Dam zou dit percentage graag zien groeien, maar vindt dat een quotum stellen niet de oplossing is. "Een quotum heeft geen en soms zelfs een tegengesteld effect. Een vrouwelijke hoogleraar wordt niet benoemd omdat ze vrouw is, maar vanwege haar wetenschappelijke kwaliteiten."

Lees ook: Nieuwe voorzitter college van bestuur UvA en HvA pakt het anders aan