Amsterdam Bewaar

'Vliegreizigers, wees solidair, stop je koffer niet te vol'

'Vliegreizigers, wees solidair, stop je koffer niet te vol'
© ANP

FNV roept vliegreizigers op solidair te zijn met het overbelaste bagagepersoneel. "Mensen realiseren zich niet wat ze teweeg brengen als ze hun koffer volstouwen."

De vakbond overhandigt dinsdag een onderzoek over de arbeidsomstandigheden voor de 800 koffersjouwers op Schiphol aan KLM. "We stellen KLM aansprakelijk voor ziekte van het personeel," zegt FNV-bestuurder Jan van den Brink.

De maatschappij overtreedt volgens Bureau Beroepsziekten van FNV de arbeidsregels door de gezondheid van de werknemers in gevaar te brengen.
Die moeten, vaak halfliggend koffers van meer dan 25 kilo in een krap bagageruim stouwen, of deze van een lopende band op karren stapelen.

Ziekteverzuim
Volgens de regels moet dat met twee mensen of 'een hulpmiddel' gebeuren. Maar omdat er structureel personeelstekorten zijn vanwege het zware, onderbetaalde werk, gebeurt dat zelden. Het ziekteverzuim ligt volgens de bond op 10 procent, met uitschieters naar 20 procent bij de kleinste toestellen.

25

Maatschappijen zouden geen koffers meer moeten accepteren zwaarden dan 25 kilo, zegt de FNV.

KLM laat weten het rapport te bestuderen. "We vinden arbeidsomstandigheden een zeer belangrijk onderwerp en gaan de inhoud van het rapport daarom zorgvuldig bestuderen," aldus een woordvoerder.

"Onlangs zijn we bij KLM gesprekken gestart om tot een nieuwe cao voor het KLM-grondpersoneel te komen. Dit FNV-onderzoek zal tijdens de lopende cao-gesprekken als basis dienen." KLM stelt volgens de zegsman  "duurzame inzetbaarheid' van personeel voorop.

Limiet
FNV kapittelt niet alleen KLM. "Vakantiegangers zouden hun koffers niet moeten volpakken," zegt arbeidsdeskundige Marike Schooneveldt van FNV. "Dat is voor je zelf niet prettig, maar vooral niet voor het personeel dat je koffers in en uit het vliegtuig laadt. Die zetten daarmee hun gezondheid op het spel."

Schooneveldt pleit voor een limiet: Maatschappijen en touroperators zouden geen koffers meer mogen accepteren zwaarder dan 25 kilo. Veel maatschappijen, waaronder KLM, hanteren een limiet van 23 kilo, maar accepteren aan de incheckbalie vaak zwaardere koffers. Bij sommige maatschappijen gelden maxima tot 32 kilo.

Lees ook: Overvolle koffers slopen bagagepersoneel

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.