Amsterdam Bewaar

'Verandering van Zwarte Piet moet beter worden uitgelegd'

In Amsterdam heeft Piet dit jaar roetvegen, en is hij in een nieuw kostuum gestoken.
In Amsterdam heeft Piet dit jaar roetvegen, en is hij in een nieuw kostuum gestoken. © ANP

De introductie van de roetveegpiet is een goede ontwikkeling, maar er wordt te weinig uitgelegd waarom de verandering van Zwarte Piet nodig is.

Dat vindt Stichting Nederland Wordt Beter, een van de organisaties die zich verzet tegen het in hun ogen racistische karakter van Zwarte Piet.

"Dit zorgt ervoor dat mensen het gevoel hebben dat er onterecht iets van hen wordt afgenomen.''Het is volgens de stichting van essentieel belang dat de verandering gepaard gaat met een bewustwordingsproces.

"Veel mensen zijn boos dat er verandering plaatsvindt'', zo staat te lezen in een verklaring.

Pijnlijk
"Het is belangrijk dat Nederlanders meer kennis opdoen over waar de rood gestifte lippen, kroespruiken, oorbellen en compleet zwart of bruin geschminkte gezichten vandaan komen en waarom deze kenmerken voor andere mensen pijnlijk kunnen zijn."

'De discussie kan dan ook alleen stoppen als wordt uitgelegd waarom Zwarte Piet in de huidige vorm fout is, meent de stichting.

Sinterklaas zet zaterdag voet aan wal in Dokkum, waar dit keer de landelijke intocht plaatsvindt. Dit keer is er wederom een protest aangekondigd van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

Amsterdam
De bijna 400 pieten krijgen zondag bij de Amsterdamse Sinterklaasintocht een nieuw uiterlijk. Met felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, zullen de pieten eruitzien als Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw.

Zie ookZo ziet de nieuwe Amsterdamse Piet eruitMetamorfose Piet is voltooid: 'Nu weer richten op het sprookje' en: Bezwaar tegen nieuwe Piet: 'Ene kwaad ingeruild voor het andere'