Amsterdam Bewaar

'Soho helpt Raamgracht om zeep'

Het protest
Het protest © Het Parool/ Marc Driessen

Een online petitie, affiches achter elk raam en gistermiddag een demonstratie op de Raamgracht: het buurtprotest tegen de komst van hotelketen Soho House zwelt verder aan.

Voor Raamgracht 4 verzamelden zich gistermiddag zo'n tachtig buurtbewoners met hun protestborden om hun ongenoegen nog eens duidelijk te uiten voor de stadsdeelraad zich half januari over de heikele kwestie buigt. De tekst 'Sohodemieterop' gaf de boodschap misschien nog wel het best weer, al kozen de bewoners zelf voor 'Nosoho' op het vier meter brede spandoek over de gracht.

Met voor ieder een glaasje glühwein en de muzikale omlijsting van een ingehuurd draaiorgel dreigde de demonstratie zowat gezellig te worden, terwijl het de buurt wel degelijk menens is. 'Met zo'n hotel met sociëteit hier help je de buurt om zeep', zegt buurtbewoner Rob Nijhuis stellig. 'Dit stukje stad is al zo zwaar belast met hotels, evenementenzalen en toeristen, moet dit smalle grachtje dan ook nog volgeplempt worden? Het is een keer genoeg.'

Begin december werd de buurt tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in de Zuiderkerk bijgepraat door het stadsdeel. De twee kantoorpanden van de Weekbladpers zouden verkocht worden aan projectontwikkelaar Aedes Real Estate, die ze vervolgens zou gaan verhuren aan Soho House; een internationale club met restaurant en hotelkamers. Capaciteit: zevenhonderd gasten.


Lees vandaag (6-1) meer in Het Parool.