Amsterdam Bewaar

'Siberisch' winterweer verwacht

In 2012 schaatsten we wel op de grachten.
In 2012 schaatsten we wel op de grachten. © ANP

Wie weet kunnen binnenkort de schaatsen uit de kast. De weersverwachting voor komende dagen is zonnig, droog, en knáp koud.

De komende dagen wordt het kouder, tot 4-8 graden vorst in de weekendnachten. Overdag komen de temperaturen wel net boven nul, al kan het volgens Weeronline wel gewoon aanvoelen alsof het vriest door een Siberische noordoostenwind.

Na het weekend bestaat de kans dat het nog kouder wordt. Verwacht wordt dat temperaturen op sommige plekken zakken tot -10 graden celsius. De schrale wind kan er dan voor zorgen dat het aanvoelt als -10 tot -15 graden.

IJs op de grachten?
Sta je als schaatsliefhebber al in de startblokken? Zoek dan om te beginnen ondergelopen weilanden met een dunne laag water op. Die verdienen volgens Weeronline vanaf zondag een kans.

Wacht echter nog even met plannen om maandag naar je werk te schaatsen over bevroren grachten, zoals het Amerikaanse NBC dacht dat Amsterdammers dat 's winters doen. Het ijs groeit snel, maar door de zon en warme temperaturen overdag kan het aangetast worden. Door de stevige wind heeft groot water bovendien moeite met dichten.