AMSTERDAM - Het Amsterdams SP-raadslid Meta Meijer vindt dat veel kruispunten extra gevaarlijk zijn omdat chauffeurs en fietsers worden afgeleid door een overmaat aan reclame.''Vaak staan de reclameborden vlak naast de weg. Hierdoor verliezen verkeersdeelnemers het overzicht op de weg,'' vindt Meijer. Ze wil minder reclame op gevaarlijke kruispunten, of verder van de weg af.

Meijer pleit ook voor meer voorlichting voor kinderen over de dode hoek van vrachtwagens. ''Laat een klas eens een flinke vrachtwagen bekijken. Vanuit de wagen kunnen de kinderen zien dat er een hele klas in de dode hoek past.''

De SP is wel blij met de afstelplaatsen voor dodehoekspiegels die er voor vrachtwagens komen.

Chauffeurs kunnen op de afstelplaatsen zelf zien of hun spiegels goed staan en de politie kan er bij controles gebruik van maken. De gemeente wil deze controles graag, omdat tot nu toe moeilijk te zien was of de dodehoekspiegels goed waren afgesteld.

''Bovendien was het voor de politie lastig om na een ongeluk te bepalen of de dodehoekspiegel goed stond,'' verklaart een woordvoerder van de gemeente. Per jaar vallen gemiddeld vier doden bij een dodehoekongeval.

Aanstaande vrijdag wordt de eerste afstelplaats aan de Nieuwe Utrechtseweg geopend. In totaal komen er in Amsterdam drie afstelplaatsen. De overige twee worden binnenkort geopend.