BRUSSEL - Europa moet voorbereid zijn op bioterrorisme. Die waarschuwing kwam woensdag van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van Europa.De commissie wil onderzoeken hoe de risico's op bioterrorisme verkleind kunnen worden en hoe kan worden tegengegaan dat bepaalde informatie over biotechnologie in verkeerde handen valt. De Europese Commissie zegt dat de kans op een bioterroristische aanslag klein is, maar de eventuele gevolgen ''verwoestend'' kunnen zijn. De commissie roept op tot een brede discussie over het voorkomen en bestrijden van bioterrorisme.

Eurocommissaris Franco Frattini (Justitie) waarschuwt: ''De mislukte aanslagen in Londen vorige week laten zien dat de terroristische dreiging blijft. Nu gebruiken terroristen explosieven, maar in de toekomst kunnen ze wel eens naar minder conventionele wapens, zoals biologische wapens, grijpen.''

Europa moet voorbereid zijn, vindt de commissie, op het gebied van preventie, bescherming, vervolging van terroristen en inspectie. Daarom roept ze betrokken partijen op om mee te denken over het anti-bioterrorisme beleid. Die partijen variëren van nationale overheden, tot de industrie zelf.

Frattini benadrukt dat bepaalde biologische wapens duizenden mensen kunnen infecteren, dat dierenpopulaties kunnen worden uitgeroeid of dat de voedselketen ernstig kan worden ontwricht. De economische en sociale impact gaat dan over de grenzen van de lidstaten heen. Daarom roept de commissie op tot verregaande samenwerking in het opsporen en bestrijden van bioterrorisme in de Europese lidstaten. (ANP)