Amsterdam Bewaar

'Matt' plaatste mogelijk nepbom voorafgaand aan Pegida-demonstratie

De man is te zien op bewakingsbeelden
De man is te zien op bewakingsbeelden © Politie / Opsporing Verzocht

De politie heeft dinsdagavond in Opsporing Verzocht beelden laten zien van de man die ervan verdacht wordt een verdacht pakketje bij de Stopera achtergelaten te hebben. 'Matt', zoals hij vermoedelijk heet, deed dat voorafgaand aan de Pegida-demonstratie op zaterdag 6 februari.

De vondst van het pakketje op de geplande demonstratieplek bij de Stopera zorgde ervoor dat de betoging van Pegida werd verplaatst en verkort. De politie sloot de toegang tot het gebied af voordat de demonstratie kon beginnen. Het pakketje leek op een bom, maar bleek achteraf vuurwerk te bevatten. 

De man is die zaterdagochtend al vroeg richting de Stopera gefietst. Hij is fietsend te zien op bewakingsbeelden in de Staalstraat en is even later lopend langs een terras door een camera vastgelegd. Hij heeft zijn zwarte damesfiets vastgezet aan een nietje voor de Stopera en hem daar vervolgens achtergelaten.

Matt
De verdachte heet mogelijk Matt. In zijn opvallende rood-met-witte fietstassen werd een koffiebeker van Starbucks gevonden met die naam erop. 

De politie hoopt dat mensen de man of zijn fiets - die al in 2009 in Eibergen, 150 kilometer van Amsterdam, is gestolen - herkennen. Ze doen ook een beroep op het geheugen van fietsenwinkelmedewerkers, voor het geval zij zich iemand herinneren die tegelijkertijd de opvallende fietstassen en het dikke slot heeft gekocht waarmee de fiets stond vastgemaakt.