Amsterdam Bewaar

'Koeweit betaalt moskeebestuurders voor islampromotie'

'Koeweit betaalt moskeebestuurders voor islampromotie'
© ANP

Twee Amsterdamse moskeebestuurders krijgen maandelijks geld van het ministerie van Islamitische Zaken in Koeweit om in Nederland de islam te promoten. Uit hun aanstellingsbrieven, in bezit van Het Parool, blijkt dat ze ook Koeweits belangen moeten bevorderen.

Het gaat om Yassin Elforkani en Jacob van der Blom van de Blauwe Moskee. Ze zijn volgens de brieven aangesteld door de directeur Buitenlandse Zaken van het ministerie, Walid al-Ammar. Beide brieven hebben een stempel met zijn naam. Van der Blom wil niet reageren, Elforkani noemt zijn brief vervalst: "Misschien is de brief aan iemand anders gericht en is mijn naam later ingevuld." Koeweit ontkent de authenticiteit van de brieven niet. Al-Ammar bevestigt dat hij met Van der Blom en Elforkani een overeenkomst heeft.

Volgens de brieven krijgen ze ruim duizend euro per maand. Een andere ambtenaar, Mutlaq al-Qarawi, erkent overeenkomsten te hebben met de Nederlanders. Ze zouden geen salaris krijgen, alleen een onkostenvergoeding. Al-Ammar zegt dat hij met nog een Nederlandse ingezetene een overeenkomst heeft: Kamis Gacha. Die is niet bereikbaar voor commentaar.

Het trio is of was bestuurslid van Europe Trust, eigenaar van de Blauwe Moskee. Hun banden met Koeweit zijn in tegenspraak met eerdere verzekeringen dat Koeweit zich niet bemoeit met de moskee. Eerder werd bekend dat Al-Qarawi de Blauwe Moskee bestuurt. Burgemeester Van der Laan zei daarop geen signalen van inhoudelijke bemoeienis uit Koeweit te hebben. Al-Qarawi zelf zegt: 'Ik heb de leiding.'

Lees vandaag in Het Parool: 'Koeweit als het pr-bureau van Allah'