Amsterdam Bewaar

'KNVB waarschuwde Ajax al in 2014 over Nouri'

Ajaxfans tijdens een van de steunbetuigingen aan Abdelhak Nouri
Ajaxfans tijdens een van de steunbetuigingen aan Abdelhak Nouri © ANP

De KNVB heeft Ajax al drie jaar geleden gewaarschuwd voor een hartafwijking bij speler Abdelhak Nouri. Dat bleek bij een medische check die standaard is voor jeugdspelers. De afwijking werd door de bond als 'ongevaarlijk' beoordeeld.

Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag. Volgens de krant heeft de familie van Nouri inmiddels een letselschade-advocaat in de hand genomen. Die moet er voor zorgen dat Ajax meer openheid van zaken geeft over de wijze waarop Nouri tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk is behandeld, nadat hij op het veld ineenzakte.

Hartfilmpje
De KNVB maakte in april 2014 een hartfilmpje van de toenmalig jeugdspeler van Ajax. Dat gebeurt steevast bij spelers die namens de bond meedoen aan een toernooi. Dat betekent dat de speler mogelijk juli 2016 weer gecontroleerd is, toen Nouri opnieuw namens de KNVB meedeed aan een toernooi.

De uitslag werd volgens de bond schriftelijk gedeeld met de medische staf van Ajax. Ook zouden de ouders van de toen minderjarige speler zijn gewaarschuwd.

Volgens NRC ontbreekt van beide claims schriftelijk bewijs. De familie zegt van niets te weten en betwijfelt of de speler zelf op de hoogte is gebracht van de uitslag. Volgens een van de advocaten van de familie is de ontboezeming van de KNVB 'een enorme schok'.