Amsterdam Bewaar

'Hartverwarmende reacties uit alle hoeken en gaten'

Van der Laan: Je probeert als burgemeester er voor iedereen te zijn en dan zie je in dit soort situaties dat iedereen er ook voor jou wil zijn
Van der Laan: Je probeert als burgemeester er voor iedereen te zijn en dan zie je in dit soort situaties dat iedereen er ook voor jou wil zijn © ANP

De zieke burgemeester Eberhard Van der Laan heeft veel steun aan de 'hartverwarmende reacties uit alle hoeken en gaten' van Amsterdammers.

Dat vertelde Van der Laan vrijdagavond tijdens Het Gesprek met de Burgemeester op nieuwszender AT5. De 61-jarige burgemeester was door zijn ziekte, die hij drie weken geleden per brief bekendmaakte, lang niet aanwezig geweest bij de talkshow.

Met zijn rechterarm in een blauwe mitella toonde hij zich strijdbaar tijdens het interview; maar zijn boodschap was net als in zijn brief somber. "Het gaat niet goed met mij, want het is een forse ziekte. Het is een longkanker die al is uitgezaaid. Dat is natuurlijk gewoon slecht."

Support
Veel steun zei Van der Laan te hebben aan de steunbetuigingen van zijn collega's en de inwoners van Amsterdam. Tijdens het interview vertelde hij bakken brieven op zijn mat te hebben gekregen "uit alle hoeken en gaten" van de stad. "Ik heb ontzettend veel hartverwarmende teksten gehad uit de stad. Dat geeft een hoop support. Je probeert als burgemeester er voor iedereen te zijn en dan zie je in dit soort situaties dat iedereen er ook voor jou wil zijn."

Hij ondergaat momenteel chemo in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Zijn werk staat even op een lager pitje; hij werkt "een beetje". Ambtenaren en de locoburgemeesters en wethouders nemen veel van zijn ambtstaken op zich. "Iedereen doet een paar stappen extra zodat in ieder geval het werk op de korte termijn er niet onder lijdt."

Als het er echt op aankomt, staat hij wel aan het roer van de stad, beloofde de burgemeester echter in reactie op de vraag van interviewer Vincent van Rijn wat hij in het noodlottige geval dat in Amsterdam een aanslag plaatsvindt zou doen. "Dan ben ik natuurlijk in charge. Niemand moet bang zijn dat als ik in het ziekenhuis lig lieden met slechte intenties vrij spel hebben in de stad."

Lees ook: Sterkte, lieve burgemeester en Columnisten reageren op ziekte Van der Laan