Amsterdam Bewaar

'Gemeente haalde boten door elkaar bij herverdeling vergunning'

'Gemeente haalde boten door elkaar bij herverdeling vergunning'
© ANP

De gemeente heeft bij het uitgeven van nieuwe rondvaartvergunningen fouten gemaakt. Rederijen zouden daardoor hun vergunning zijn misgelopen.

Dat schrijft AT5 op basis van stukken die zij in handen hebben. De beoordelingsrapporten die de rederijen van de gemeente hebben ontvangen, bevatten onjuistheden. Boten zouden door elkaar zijn gehaald, schrijft de stadszender. 

Onrust
Amsterdam heeft vorige week maandag de vergunningen voor grote rondvaartboten (langer dan 14 meter) opnieuw verdeeld. De hoofdstad stelde hiermee de markt formeel open voor nieuwe exploitanten. De uitkomst van de loting zorgde voor onrust bij bestaande rederijen, die vrezen voor faillissement. 

Frans Heijn, voorzitter van de verenigde rederijen Amsterdam, bevestigt de berichtgeving van AT5. "Pas enkele van de afgewezen rederijen hebben hun beoordelingsrapport ontvangen. Ik heb ze gelezen en iedere leek ziet direct dat er fouten zijn gemaakt. Exact dezelfde boten zijn verschillend beoordeeld terwijl andere rondvaartboten juist door elkaar zijn gehaald."

Chaos
Heijn, eigenaar van een elektrische salonboot, kreeg vorige week een afwijzing voor zijn kiezen maar naar een reden moet hij vooralsnog gissen. "Ik heb mijn beoordelingsrapport nog altijd niet ontvangen. Het is zo'n chaos, het zijn kafkaëske taferelen bij Waternet." 

Woensdag maakte de gemeente bekend de Autoriteit Consument en Markt (ACM) benaderd te hebben om te onderzoeken of de uitgifte van nieuwe rondvaartvergunningen op een goede manier is verlopen. Heijn: "Fijn dat ze onderzoek doen, maar het zou nog beter zijn als ze de bron van informatie vrijgeven. Wij hebben graag openheid van zaken, zodat we zelf onderzoek kunnen doen."

De gemeente en Waternet willen inhoudelijk niet reageren op de aantijgingen die de rederijen maken. Woordvoerder Vera Al laat weten dat zolang het onderzoek van de ACM loopt, er geen verdere uitspraken worden gedaan. De uitgifte van de vergunning is eveneens stilgelegd. "We komen pas met een reactie als de aangekondigde laatste check is afgerond."