AMSTERDAM - De PvdA in stadsdeel De Baarsjes wil dat het Food Center in stadsdeel Westerpark wordt verplaatst naar buiten de ringweg A10. Het Food Center trekt veel milieuvervuilend vrachtverkeer aan waar ook De Baarsjes last van heeft.Daarmee brengt de PvdA een afgesloten discussie opnieuw op gang; in 2004 bepaalde de gemeenteraad dat bedrijven in het Food Center voorlopig niet hoeven te vertrekken. In juni dit jaar presenteerden de wethouders Tjeerd Herrema van Verkeer en Marijke Vos van Milieu een aantal verkeersmaatregelen om de luchtkwaliteit binnen de ring te verbeteren. Onderdeel daarvan is een verhoging van de parkeertarieven en 'milieuzones' waar de vervuilende (vracht)auto's de toegang wordt ontzegd.

Volgens Jos Roest, PvdA-raadslid in De Baarsjes, horen het Food Center en de aanvoerroute via de Jan van Galenstraat onder die milieuzones te vallen. ''We willen dat het stadsdeelbestuur zich daar hard voor maakt,'' aldus Roest, die verwacht dat de raad zich unaniem achter de PvdA-motie zal stellen.

Herrema en Vos willen voor het Food Center kijken naar die mogelijkheid. voorlopig denken ze alleen aan enkele aparte maatregelen. Zo moeten ondernemers erop toezien dat het vrachtverkeer schoner wordt. Ook zal de achteringang aan de Haarlemmerweg meer gebruikt moeten worden.