Amsterdam Bewaar

'Economische wetten gaan niet op voor cokehandel'

'Er is veel goede cocaïne voorhanden. De hoge kwaliteit is ook een teken dat drugshandelaren hun waar niet hoeven te versnijden.'
'Er is veel goede cocaïne voorhanden. De hoge kwaliteit is ook een teken dat drugshandelaren hun waar niet hoeven te versnijden.' © ANP

De mondiale drugshandel zorgt voor veel geweld in Amsterdam. De Britse journalist Tom Wainwright analyseerde de drugshandel als de miljardenindustrie die het is. Wat blijkt? De economische wetten pakken voor drugskartels altijd nét iets anders uit.

Vier mannen met grote invloed op de opsporingsdiensten noemden de afgelopen weken één oorzaak voor de grote veiligheidsvraagstukken in Amsterdam en Nederland: de internationale drugshandel.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen na de schietpartij waarbij de onschuldige Mohammed Bouchikhi (17) om het leven kwam: de internationale netwerken uit de drugshandel weten de buurt Wittenburg te vinden.

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg vorige week: de bazen van de internationale drugshandel ontlopen vervolging doordat de politie onvoldoende capaciteit heeft.