Amsterdam Bewaar

Dertig overlastgevende horecazaken in de gevarenzone

In stadsdeel Centrum staan vijftien gelegenheden op een lijst met notoire overlastgevers. Daaronder cafés als Proust en Finch op de Noordermarkt.
In stadsdeel Centrum staan vijftien gelegenheden op een lijst met notoire overlastgevers. Daaronder cafés als Proust en Finch op de Noordermarkt. © Marc Driessen / www.marcdriessen.nl

Dertig overlastgevende horecagelegenheden in de stad staan onder scherp toezicht van de gemeente. Als de overlast niet wordt aangepakt, lopen zij het risico hun vergunning sneller te verliezen.

In stadsdeel Centrum staan vijftien gelegenheden op een lijst met notoire overlastgevers. Daaronder cafés als Proust en Finch op de Noordermarkt, De Engel op de Zeedijk en Odeon op het Singel. Zij hebben meermaals regels overtreden of krijgen vaak bewonersklachten, vooral over geluid. De andere cafés liggen in Zuid, maar op die lijst staat alleen dat het vooral gaat om kroegen in de Eerste Van der Helststraat en op het Van der Helstplein.

Per 1 september gaat de gemeente uit van het principe: three strikes you're out. Waar tot nu toe sprake was van een eindeloze reeks waarschuwingen, raken horecagelegenheden straks bij de derde ernstige overtreding hun vergunning voor onbepaalde tijd kwijt.

De kroegen en restaurants beginnen in principe allemaal met een schone lei, maar zij met een bewezen verleden als overlastgever worden extra in de gaten gehouden. Zij hebben de laatste jaren zelf aangedrongen op een soepeler horecabeleid. De gemeente stelt daartegenover dat horeca en buurt zelf afspraken maken om de overlast te beperken. Veel horecagelegenheden die nu onder vuur liggen, zeggen dat zij te maken hebben met een select groepje buurtbewoners dat consequent hun beklag doet.

Lees vandaag meer in Het Parool.