Amsterdam Bewaar

Das Leben am Haverkamp opent Fashionweek met vier collecties

Papieren hoofdtooi uit de collectie Wandâ van Gino Anthonisse
Papieren hoofdtooi uit de collectie Wandâ van Gino Anthonisse © Marijke Stroucken

De Fashionweek Amsterdam duurt tot en met zondag. Dagelijks kiest een ontwerper die op die dag showt in Het Parool zijn favoriet uit de nieuwe collectie. Vandaag: Ontwerperscollectief Das Leben am Haverkamp.

Das Leben am Haverkamp opent vanavond de Fashionweek met vier collecties. De ontwerpers maken heel verschillend werk - de een gebruikt zwart karton, de ander lichtroze vliegerstof - maar ze delen hun visie op mode.

"We willen verder in de mode, maar niet volgens het traditionele systeem met trends en seizoensgebonden collecties," zegt ontwerper Christa van der Meer (28). Met Gino Anthonisse (28), Dewi Bekker (26) en Anouk van Klaveren (25) begon ze ruim twee jaar geleden het ontwerperscollectief.

Andere creatieve disciplines
Het atelier van Das Leben am Haverkamp zit in Den Haag, waar de ontwerpers elkaar ontmoetten op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Ze ontwerpen mode, maar werken ook in andere creatieve disciplines. "Mode ligt voor ons dicht tegen kunst aan. We laten ook niet altijd kleding zien, soms doen we een fotoshoot met getatoeëerde vissen."

Het gezicht heeft veel te maken met identiteit. Als je dat wegneemt, wat gebeurt er dan?

Christa van der Meer

Als topstuk van hun collecties kiezen ze een papieren hoofdtooi uit de collectie Wandâ van Gino Anthonisse. Het stuk, dat gedeeltelijk bestaat uit origami, bedekt het gezicht van hun model volledig.

Identiteit
"Zodra een model een masker op heeft, gaat hij volledig op in het ontwerp. Dat gegeven is iets wat wij allemaal gebruiken," zegt Anthonisse. "Daarbij heeft het gezicht veel te maken met identiteit. Als je dat wegneemt, wat gebeurt er dan?" vraagt Christa van der Meer.

Zij onderzoekt in haar werk de relatie tussen mode en identiteit. Vanavond presenteert ze een collectie die is losgekoppeld van mensen. De stukken zijn draagbaar, maar worden niet door modellen geshowd.

Ook Anouk van Klaveren speelt met de onherkenbaarheid van personen. "Met maskers en verhullende silhouetten probeer ik een anoniem beeld neer te zetten. Dit combineer ik met sieraden; die zijn niet functioneel en zeggen dus veel over de persoon die ze draagt."