Amsterdam Bewaar

'Dalende misdaadcijfers botsen met de realiteit'

De dalende misdaadcijfers botsen met de realiteit.
De dalende misdaadcijfers botsen met de realiteit. © ANP

De dalende misdaadcijfers, afgelopen jaar met 11 procent, botsen soms hard met de realiteit.

Dat zei korpschef Erik Akerboom woensdag bij de presentatie van de jaarresultaten van de politie over 2017. De misdaadcijfers daalden voor het vijfde jaar op rij. "Maar dalende cijfers blijven abstract als mensen daar in het dagelijks leven weinig van merken'', onderstreepte de korpschef.

"Als de buurt zich bijvoorbeeld niet veilig voelt en de politie of andere instanties dat gevoel (nog) niet hebben kunnen wegnemen. Daar moeten we als politie oog voor hebben. Want de werkelijkheid van de cijfers heeft weinig betekenis in het dagelijks leven van sommigen.''

Onzichtbaar
Daarnaast vormen cybercrime en "onzichtbare criminaliteit'' een steeds groter wordend probleem. Dat laatste is criminaliteit waar burgers geen aangifte van doen, maar die wel degelijk een maatschappelijk probleem vormt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om drugshandel, witwassen van drugsgelden en liquidaties.

De politie moet ook steeds vaker uitrukken voor spoedsituaties. In vijf jaar tijd is dat met ruim een kwart toegenomen. In 2017 waren er ruim 1,8 miljoen incidenten met politie-inzet.

Vooral de extra oproepen voor bijstand bij verwarde personen lieten een zorgelijke stijging zien tot 83.501 keer. Dat is een stijging van 12 procent in één jaar tijd.

Lees ook: Is Nederland veiliger? Dat valt te bezien