Amsterdam Bewaar

'Buiten Albanië wonen inmiddels meer Albanezen'

Politie en justitie zien een visumplicht voor Albanezen als een mogelijkheid om de snelle opmars van criminele Albanezen in Nederland tegen te gaan.
Politie en justitie zien een visumplicht voor Albanezen als een mogelijkheid om de snelle opmars van criminele Albanezen in Nederland tegen te gaan. © ANP

In Nederland moeten minstens tienduizenden Albanezen verblijven, onder wie waarschijnlijk veel criminelen, terwijl er maar zo'n achthonderd staan ingeschreven. Dat wijzen strafzaken en een opmerkelijke Amsterdamse proef uit. 'Schrikbarend', stellen Amsterdamse officieren van justitie.

Omdat de recherche, justitie, de gemeente Amsterdam en de belastingdienst een forse toename zien van het aantal criminele Albanezen, lieten ze een gespecialiseerd bedrijf onderzoek doen.

Het selecteerde de vijftig populairste Albanese websites en analyseerde hoeveel unieke bezoekers die in juli trokken vanuit Nederland. In één maand werden de sites met 35.953 smartphones bezocht, en met 4.475 tablets. In 7.530 gevallen verbleven de gebruikers in Amsterdam.