Amsterdam Bewaar

'Blijven Britten EU-burgers na brexit?'

'Brexit will be Brexit', heeft de Britse premier Theresa May gezegd. Aan het EU-hof van Justitie de taak nu uit te leggen wat dat concreet betekent.
'Brexit will be Brexit', heeft de Britse premier Theresa May gezegd. Aan het EU-hof van Justitie de taak nu uit te leggen wat dat concreet betekent. © AFP

Een Europese rechtbank in Luxemburg gaat zich buigen over de vraag wat het naderende vertrek van Groot-Brittanie uit de Europese Unie betekent voor de EU-rechten van Britten in het buitenland.

Wat heeft Brexit voor gevolgen voor het Europese burgerschap en rechten die daarbij horen? Betekent Brexit dat de Britten hun Europese burgerschap automatisch verliezen of behouden ze hun rechten en, zo ja, onder welke voorwaarden? 

Met die vragen heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag het kort geding van een aantal Britse Nederlanders doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie. 

Er is nog heel veel discussie over Brexit. Wij voelen ons als stukken op een schaakbord.

Daarmee is een precedent geschapen voor 1,2 miljoen Britten op het Europese vasteland, zegt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm.

Garantie
Hij verdedigt vijf Nederlandse Britten die het kort geding aanspanden tegen de Nederlandse staat. De Britten zijn bang dat ze het land uit worden gezet als de brexit een feit is. Daarom willen ze dat Nederland hun rechten garandeert.

Een doorverwijzing naar het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg was bij voorbaat al het hoogst haalbare en dus zijn Alberdingk Thijm en zijn cliënten blij met de uitspraak die de rechter woensdag deed. "Deze zaak is bedoeld om duidelijkheid te krijgen", zegt Stephen Huyton, een van de eisers. "Er is nog heel veel discussie over Brexit. Wij voelen ons als stukken op een schaakbord." 

Onzekerheid
Alberdingk Thijm hoopt vooral aan de discussie en ruis iets te kunnen doen. "Het belangrijkste vind ik dat de onzekerheid wordt weggenomen. Mijn cliënten vinden dat hun EU-rechten behouden moeten blijven." De zaak die de Amsterdamse rechter woensdag naar Luxemburg doorverwees is de eerste Brexit-gerelateerde zaak waar het Hof naar kijkt.

Volgens de voorzieningenrechter in Amsterdam is het maar de vraag of de Britten hun EU-burgerschap kwijtraken als een einde komt aan het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.

Lees ook: Britse Amsterdammer over brexit: 'Er is nog veel woede'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.