Amsterdam Bewaar

'Amsterdamse politie heeft militairen ingezet in Bos en Lommer'

'Amsterdamse politie heeft militairen ingezet in Bos en Lommer'
© Rink Hof

De politie Amsterdam heeft in de wijk Bos en Lommer de militaire eenheid ingezet die in Afghanistan hielp 'de harten en hoofden' van de lokale bevolking te veroveren. Het project werd gesubsidieerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid en liep tot maart 2014, meldt Trouw.

De militairen en politieagenten deelden de bevolking in in groepen en identificeerden manieren waarop die te bereiken waren. De militairen formuleerden doelgroepen als 'allochtone ouders van jonge kinderen' en 'moskeebezoekende mannen tussen 25 en 40'. Vrijwel alleen allochtone groepen werden geïdentificeerd.

Voor het experiment, dat PsyCops werd genoemd, moest volgens Trouw door burgemeester Van der Laan een speciale 'bijstandsaanvraag voor militaire steunverlening in het algemeen belang' ingediend worden. Vanaf september 2012 gingen de militairen als burger door de wijk. Eind 2013 trokken ze nogmaals de wijk in, ditmaal samen met Amsterdamse agenten, om hen bekend te maken met de methodes die zij eerder bij vredemissies hadden gebruikt.

In de krant uitten experts hun kritiek op het project. 'Je moet dit niet willen van een politie die de orde handhaaft', zegt hoogleraar militaire ehtiek Désirée Verweij. De Amsterdamse politie is wel tevreden over het experiment en wil het voortzetten.