Amsterdam Bewaar

'Amsterdam in de fout bij verzamelen data hangjongeren'

'Amsterdam in de fout bij verzamelen data hangjongeren'
© ANP

De gemeente Amsterdam heeft de gegevens van hangjongeren op Facebook laten verzamelen om de groep beter in kaart te brengen. Dat was in strijd met de wet, meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Dat schrijft de NRC. Eerder bleek uit onderzoek van de krant dat Amsterdamse ambtenaren in 2015 onderzoek lieten doen naar overlastgevende hangjongeren in stadsdeel Zuid, ook wel de 'Vondelgroep' en de 'Sarphatigroep' genoemd.

Een ingeschakeld databedrijf verzamelde de Facebook-accounts van 126 van de jongeren. Door te kijken naar hun vrienden werden uiteindelijk zo'n 1200 potentiële hangjongeren geïdentificeerd. 

Meldplichtig
Volgens privacy-toezichthouder AP was de gemeente bij de verzameling van deze gegevens meldplichtig: er zijn immers naar personen herleidbare gegevens verwerkt. Ook hadden de jongeren moeten worden ingelicht. Een Amsterdamse woordvoerder zegt tegen de krant in gesprek te zijn met de AP over de pilot en of er acties nodig zijn.

Onder de huidige wet moet verwerking van persoonsgegevens worden gemeld bij de AP, zodat die kan nagaan of organisaties verantwoord met persoonsgegevens omspringen.

Vanaf 25 geldt een nieuwe Europese privacywet, de AVG. Vanaf dat moment hoeven instellingen de verwerking van persoonsgegevens niet langer te melden, maar er dreigen wel miljoenenboetes als ze verkeerd met gegevens omspringen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.