Amsterdam Bewaar

'Airbnb heeft B&B-sluiproute afgesloten'

'Airbnb heeft B&B-sluiproute afgesloten'
© ANP

Airbnb heeft de sluiproute naar bed & breakfasts op de site afgesloten. Dit heeft wethouder Laurens Ivens woensdag laten weten aan de gemeenteraad.

De raad heeft zorgen geuit over Amsterdammers die hun woning ineens aanbieden als bed & breakfast (B&B) als ze de maximale termijn voor vakantieverhuur hebben overschreden.

Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat 'enkele honderden' adressen de afgelopen maanden inderdaad zijn omgezet van vakantieverhuur via bijvoorbeeld Airbnb of Booking.com tot B&B.

Op deze manier omzeilen ze de regels van Amsterdam die aangeven dat vakantieverhuur maximaal zestig dagen per jaar is toegestaan. Voor B&B geldt geen maximum.

Meldplicht
Volgens Ivens heeft Airbnb deze sluiproute afgesloten door advertenties die aan een tweede leven beginnen, te verwijderen. B&B en vakantieverhuur worden ook op andere sites aangeboden.

SP wil een half miljoen euro uittrekken voor handhaving van B&B. "Als je je op papier een bed and breakfast noemt, maar in de praktijk je hele huis permanent aan toeristen verhuurt, dan ben je gewoon een huisjesmelker die de regels overtreedt. Ik wil meer mankracht om zulke types aan te pakken," aldus Erik Flentge, die hiervoor woensdagochtend een motie heeft ingediend.

Ivens heeft eerder aangegeven dat hij ervan uitgaat dat ook de meldplicht, waarmee de raad woensdag heeft ingestemd, de sluiproute naar B&B afsluit.

Als de plicht in oktober ingaat, dan moeten ook aanbieders van B&B zich melden. De gemeente kan dan makkelijker nagaan of de kamers eerder in zijn aangeboden voor vakantieverhuur.

Lees ook: Het net sluit zich rond Airbnb in Amsterdam